Izvodili pučke i tradicijske pjesame od juga Dalmacije, preko otoka, kontinentalne Hrvatske do Slavonije na istoku [FOTOGALERIJA]

Autor: D.M.

Pod imenom Preveliku radost navišćujem vama, Folklorni ansambl Požega i njihoovi gosti, Hrvatsko kulturno društvo Lisinski iz Našica, Folklorni ansambl Kulturno-umjetničke udruge Cernik i polaznici srednje skupine Iskrice iz vrtića Cvjetna Livada Dječjih vrtića Požega održali su tradicionalni Božićni koncert.

Izvođenjem tradicionalnih božićnih pjesama i napjeva okupljene župljane i njihove goste u požeškoj Crkvi sv. Leopolda Mandića proveli su diljem naše domovine, od juga Dalmacije, preko otoka, kontinentalne Hrvatske do Slavonije na istoku.

Folklorni ansambl Požega pod ravnanjem voditelja Nikole Kramara i Valentina Petranovića, voditelja tamburaškog sastava otvorio je koncert uvodnom skladbom Preveliku radost navišćujem vama. Ansambl je okupio ljubitelje kulturne baštine, tradicije i običaja a od 2005. godine do danas djeluje u četiri sekcije: dječjoj, folklornoj, tamburaškoj i pjevačkoj.

Hrvatsko kulturno društvo Lisinski iz Našica osnovano je daleke 1889. godine kao pjevačko društvo a Požežanima su se predstavili skladbama iz Bačke, Baranje i našičkog kraja. Zborom je ravnao voditelj Miroslav Šarić.

Kulturno umjetnička udruga Cernik osnovana je 2004. godine s ciljem njegovanja i očuvanja folklorne i glazbene baštine te običaja cerničke župe i novogradiškog kraja. Cerničanima kao i požeškim ansamblom dirigirao je folklorni pedagog Nikola Kramar.

Mališani Vrtića Cvjetna livada pjesmom i scenskim prikazom betlehemske atmosfere rođenja Isusa oduševili su gledatelje među kojima su bili i njihovi roditelje, djedovi i bake. Njih je za ovaj nastup uvježbala odgajateljica Željka Mijatović.

Na kraju su svi izvođači, a pridružili su im se i gledatelji, zajedno otpjevali dobro poznate tradicijske napjeve Veselje ti navješćujem i Radujte se narodi, a narodno veselje je nastavljeno ispred crkve.

U vođenju program izvrsno se snašla članica požeškog ansambla Nikol Petković.

Na koncertu su bili Ferdinanda Trohu, zamjenika županice Požeško-slavonske županije, te Maja Petrović, pročelnicu za društvene djelatnosti Grada Požege.

Koncertu je predhodilo misno slavlje koje je vodio Jozo Jurić, župnik i domaćin folkloraša. Druženje je nastavljeno uz domjenak, svirku, pjesmu i ples.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek