Požega.eu

Izvedene najljepše tradicionalne tamburaške pjesme koje odmaraju dušu /FOTOGALERIJA/

PRIJE 6 GODINA
TEKST: V.P.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Izvedene najljepše tradicionalne tamburaške pjesme koje odmaraju dušu /FOTOGALERIJA/ Požega.eu | Izvedene najljepše tradicionalne tamburaške pjesme koje odmaraju dušu /FOTOGALERIJA/

PRIJE 6 GODINA
TEKST: V.P.POŽEGA - Požeški tamburaški orkestar ponovno je svojim predblagdanskim koncertom prikazao što su glazbenici naučili tijekom ove godine. Zajedno s gostima i solistima izveli su najljepše tradicionalne tamburaške pjesme, a cijeli koncert održan je pod motom, „ono što svaki tamburaš mora znati“. Bit je to cijeli niz tamburaških pjesama, od onih manje, do najpopularnijih, koje je u zaista prepunoj dvorani Gradskog kazališta burnim pljeskom pozdravilo 300-njak posjetitelja. Uz sva sjedeća mjesta bila su popunjena i sva stajaća mjesta ljubiteljima tamburaške glazbe.-Požeški tamburaški orkestar odlučio se adventskim događanjima pridružiti koncertom pjesama koje „svaki tamburaš mora znati“. To su pjesme za koje smatram da bi jedan tamburaš i svaka osoba  koja se tako osjeća, bilo da svira, pjeva ili samo voli tu glazbu, mora znati, jer su među najljepšim tamburaškim pjesmama. Upravo zato smo se odlučili za takav koncert – rekao je  Tomislav Galić, mag. tambure, osnivač, voditelj i dirigent Požeškog tamburaškog orkestra. Ovakav koncert održali su i prošle godine, a svake godine  sviraju i na svečanoj polnoćki  u crkvi sv. Lepolda Mandića u Požegi. 

Uz članove Požeškog tamburaškog orkestra nastupili su i gosti – Marinko Božinkov, član vinkovačkih „Dika“, članovi pjevačke skupine KUD-ova „Orljava iz Pleternice i „Berda“ iz Brestovca te vokalni solisti koji su i članovi orkestra – Leonardo Matijević i Josip Ralašić.

Požeški tamburaški orkestar inače okuplja sve svoje članove, one iz vremena početaka i one koji sada pohađaju školu za tambure. Jedini je orkestar u kojem sviraju svi – oni koji jesu ili nisu prošli redovno glazbeno obrazovanje, koji sviraju od djetinjstva ili su počeli puno kasnije, dakle različitih generacija. Jedan je od rijetkih orkestara s toliko članica. I na ovom koncertu zasvirat će tamburaši iz popularnih požeških tamburaških sastava,  „Bisernica“, „Posegana“, „Garavuše“.- Na koncert smo izveli tradicionalne tamburaške pjesme, koje su pomalo istisnute sa scene, iako to ne zaslužuju. Trideset tamburaša, što nije mali broj za Požegu, podsjetilo je sve na upravo takve pjesme. Nadam se da su svi posjetitelji koncerta otišli puni pozitivne energije, što je i bila poruka ovog koncerta – rekao je maestro Galić, te dodao da je u prvom dijelu koncerta izvedeno nekoliko instrumentalnih skladbi, kako se to nekad radilo na tamburaškim „gažama“, a zatim pjesme koje možda i nisu popularne koliko zaslužuju, kao što je npr. pjesma „Dunavska čežnja“ Šime Dominkovića, koju izvode „Dike“ iz Vinkovaca i gost večeri, Marinko Blažinkov iz „Dika“,  zvani hrvatski Zvonko Bogdan.

/Foto: D. Mirković/         

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.