Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Izuzev Slavonaca njihova vina konzumiraju Dalmatinci i Ličani

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Supružnici Svitok iz Novog Mitrovca imaju bogato vinogradarsko i vinarsko iskustvo, Kristina je petnaestak godina radila u Kutjevu d.d., a Zoran isto toliko u čuvenom Vinogradarstvu Adžić iz Kutjeva što je prevagnulo u odluci osnivanja vlastitog oteljskog poljoprivrednog gospodarstva.


Prije pet godine kupili su blizu dva hektara vinograda iznad obiteljske kuće u Novom Mitrovcu, predgrađu Kutjeva, u kojoj su pomoćne prostorije pruredili u podrum. Vlasitim novcima su nabavili mehanizaciju i opremu.


U vinogradu koji je na južnim, osunčanim padinama Krndije, pozicijama kutjevačkog vinogorja, koje daje najkvalitetnija vina, najviše je graševine te nešto rajnjskog rizlinga i cabernet franka. Svi ovogodišnji poslovi u vinogradu obvljeni su na vrijeme. Loza je pognojena, orezana, povezani lucnjevi, zategnuti stupovi i žica te će uskoro krenuti prva zaštita . Osim toga, Zoran je popunio vinograd s nešto više od 400 loza klona graševine koje je nabavio preko Udruge Kutjevački vinari čiji je član. Poznato je da se takva loza teško ukorjenjuje i prima bez redovnog zaljevanja što će biti veliki posao ovog proljeća i ljeta za supružnike Svitok koji sve poslove obavljaju sami. 


Obzirom da su bili nepoznati na tržištu bilo je početnih problema s prodajom. Uz prodaju na kućnom pragu imaju i nekoliko ugostiteljskih lokala u Požegi te Čepinu. Od prošle godine njihova vina konzumiraju Ličani i Dalmatinci kojima su se nametnuli izuzetnom kvalitetetom i povoljnim cijenama.


Vina predstavljaju na priredbama i manifestacjama, a nisu izostala niti priznanja sa ocjenjivanja na Festivalu graševine u Kutjevu i “Vinko-Kap” u Kaptolu na kojima će i ove godine sudjelovati .


Kod Svitkovih planova i optimizma nikad dosta. Tako planiraju prijaviti se na natječaje iz programa Vinske omotnice i one koje budu u okviru EU fondova. Kupili bi još vinograda, obnovili mehanizaciju i opremu te napravili kušaonu vina za oko tridesetak posjetitelja.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo