Izradu osnova lovcima požeškog i pakračko-lipičkog kraja plaća županija

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA/PAKRAC – Predsjednici 23 lovačke udruge s područja Požeško-slavonske županije, među kojima je 5 s područja pakračko-lipičkog kraja i ostatak u Požeškoj kotlini, potpisali su sa Hrvatskim lovačkim savezom u Pakracu ugovore o izradi novih lovno-gospodarskih osnova za 24 lovišta koja su nedavno dobili u desetogodišnji zakup. Ugovore je potpisao predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak, a nazočili su čelnik lovaca ove županije Zdravko Vujnović i  župan Alojz Tomašević.
-Lovno-gospodarska osnova je ključan dokument gospodarenja lovištem uključujući zaštitu i uzgoj divljači, a dogovorom sa čelništvom županije oni će financirati izradu osnova iz sredstava povrata lovozakupnina- istakao je predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije Zdravko Vujnović. Po prvi put te dokumente izradit će stručnjaci Hrvatskog lovačkog saveza što će za lovačke udruge biti znatno povoljnije no ranije jer će ukupno stajati 350 tisuća kuna odnosno 15 tisuća za svaku udrugu.

 – Prilikom potpisivanja novih ugovore o zakupu lovišta zbog dobrog gospodarenja lovištima i  odnosa lovaca prema prirodi mi smo najavili plaćanje troškova u cijelosti jer smatramo da  lovstvo  ima puno prostora u razvoju, pogotovo lovnog turizma, a ovo je samo doprinos županije razvoju lovstva – kazao je župan Alojz Tomašević.

Predsjednik HLS Đuro Dečak najavio je donošenje  Zakonom o lovstvu kojim će se riješiti dosta problema.

 -U europska lovišta mogu mladi ljudi od 14 i 16 godina uz nadzor starijih lovaca, moramo omogućiti da naši mladi mogu i ranije polagati lovački ispit jer je sadašnji prosjek starosti  lovaca u nas 54 godine – naglasio je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak najavivši aktivnosti za šire uključivanje mladih u lovstvo pri čemu koncesiju i zakup lovišta mogu dobiti prvenstveno lovačke udruge koje djeluju na tom području  i mogu organizirati  lovni turizam.

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: