Izložba Tatjane Kostanjević skulptura u bronci: “Snaga predodžbe daje stvarima život” /FOTO/

Autor: D.M.

Hrvatska knjižnica i čitaonica u Pleternici mjesto je gdje Tatjana Kostanjević, požeška akademska kiparica izlaže skulpture u bronci i terakoti. Naziv izložbe je “Ples je sestra muzike, poezije i plesa” a upriličena je u povodu nadolazećeg Dana žena. Kao lajtmotiv izložbe izabrane su Matoševe riječi „Ples je sestra muzike, poezije i plastik“, a to je ovaj veliki književnik zapisao kada je gledao ples Isadore Duncan. Upravo te skulpture posvećene su toj velikoj ženi, reformatorici plesa.

Govoreći o svome radu i izlošcima, autorica Tatjana Kostanjević je između ostalog rekla – Pokret u skulpturi istražujem cijeli svoj radni vijek i uvijek imam nešto za reći svojim radovima. Istovremeno se bavim ženom, a Dan žena upravo je prilika za tu priču. Žena se neprestano pojavljuje u prikazima tijekom povijesti umjetnosti. Ali, usudila bi se reći, kada muškarac modelira i crta ženu kao da to prilazi jedan filter, muški filter i sve ostaje opisno. Kada žena modelira ženu, uvijek je osobna priča, bez posrednika, duboko osjećajna.Voljela bih da i vi otkrijete jednu svoju priču gledajući skulpture. Jer, snaga predodžbe daje stvarima život – istakla je na kraju autorica Tatjana Kostanjević.

Gradonačelnica Pleternice Marija Šarić je zahvalila umjetnici što je ovaj grad počastila svojim dolaskom i skulpturama.

Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije, otvarajući izložbu zahvalila je autorici što se uključila u manifestacije kojima Pleternica obilježava Dan žena. Nije krila zadovoljstvo izloženim radovima. Govorila je i o važnoj ulozi žene u društvu koja nažalost nije često zastupljena i vrednovana i naglasila da treba poslati snažnu poruku da nema tolerancije za nasilje nad ženama.

Izložba je ostvarena uz potporu Grada Pleternice i Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici glazbene škole Požega, Žarko Dominik Jakovljević na trubi i Fran Matić na rogu uz klavirsku pratnju njihovih profesora Ane Orić i Miroslava Majića.

O radu kiparice Tatjane Kostanjević govorila je Martina Pulpan, djelatnica pleterničke knjižnice. Tako smo doznali da je rođena u Rijeci 1963. godine. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine. Svojim se umjetničkim radom predstavila na pedesetak samostalnih izložbi te je isto toliko njenih skulptura postavljeno na javne površine i prostore. Brončane skulpture Tatjane Kostanjević krase mnoge parkove i urbane površine. Požega se ponosi skulpturom Tesle, zatim četiri metra visokom Sarom koja utjelovljuje legendu o Babinom Viru kao i brončanim portretima značajnijih Požežana. Grad Opatija izdao je monografiju Tatjane Kostanjević 2005. godine, a za doprinos u kulturi dodijeljena joj je 2010. godine nagrada Grada Požege. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke.

Kao samostalni umjetnik živi i stvara u Požegi i Opatiji.Tatjana Kostanjević potvrdila se kao majstor interaktivne urbane skulpture, te kao likovni pedagog i kreativan scenograf.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88