Izložba o prvoj dječjoj enciklopediji na svijetu koja je nastala prije dva stoljeća

Autor: D.M.

blankPOŽEGA – U Gradskom muzeju Požega sinoć je otvorena izložba „Bertuchovo slikovno carstvo – otkrij tajne dječje enciklopedije“ Hrvatskog školskog muzeja, autorice Kristine Gverić, kustosice i muzejske pedagoginje.

Prigodan program otvorenja počeo je pričom „Trnoružica“ glumaca Gradskog kazališta Požega. Ravnateljica požeškog Muzeja Maja Žebčević Matić zatim je pozdravila sve nazočne istaknuvši da su se u otvorenje nove muzejske sezone uključe i ostale dvije gradske kulturne institucije – Gradsko kazalište i Gradska knjižnica i čitaonica.

blankSamu izložbu predstavila je Ljiljana Marić, muzejska pedogoginja i kustosica istaknuvši da je njemački učitelj i biznismen Friedrich JustinBertuch krajem 18. i početkom 19. stoljeća u Weimaru stvorio prvu dječju enciklopediju na svijetu zbog čega su ga prozvali i ocem slikovnice.

-Kao učitelj smatrao je da je slikovnica za dijete jednako važna kao kolijevka, lutka ili drveni konjić. U stvaranju slikovnice vodio se principom zornosti smatrajući da ilustracije moraju biti uredne, lijepe i jednostavne, a tekstovi sažeti, jasno koncipirani i prilagođeni djeci – kazala je kustosica Marić.

Ivana Dumbović Žužić, muzejska pedagoginja iz Hrvatskog školskog muzeja pozdravila je sve nazočne ispred svoje ustanove. Istaknula je kako Hrvatski i školski muzej i požeški muzej ovom izložbom nastavljaju uspješnu i plodnu suradnju. Izložbu koja će biti jednako atraktivna djeci kao i odraslima nudi carstvo uvećanih ilustracija iz Bertuchove enciklopedije s vrlo zanimljivim kratkim popratnim tekstovima koji će, kao što je i htio tvorac ove enciklopedije, potaknuti maštu, poučiti vas i zabaviti.

blankDjeca će moći uživati i u nizu interaktivnih sadržaja kao što kuhanje juhe od gljiva učeći tako koje su otrovne a koje nisu, upoznati se s različitim začinima, gledati kroz povećalo glavu muhe ili teleći jezik, vidjeti kako bi im izgledala ruka ili lice da je istetovirana maorskom tetovažom iz čijeg jezika smo i dobili ime ovog načina ukrašavanja ljudskog tijela i još mnogo toga drugoga.

Izložbu je otvorila Nina Pavić, učenica 7. razreda OŠ A. Kanižlića, koja je u prošloj godini proglašena najčitateljicom Gradske knjižnice i čitaonice u svojoj kategoriji.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana od ponedjeljka do subote od 10 do 12 sati, a prvih tjedan dana i od 17 do 19 sati.

/Foto: D. Mirković/

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića