Požega.eu

Izlet planinara Sokolovca na Jubilarni jankovački planinarski put

PRIJE 1 GODINU
JELENKO TOPIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Izlet planinara Sokolovca na Jubilarni jankovački planinarski put Požega.eu | Izlet planinara Sokolovca na Jubilarni jankovački planinarski put

PRIJE 1 GODINU
JELENKO TOPIĆ

Na tradicionalnom izletu po Jubilarnom jankovačkom planinarskom putu u organizaciji HPD Bršljan-Jankovac Osijek, sudjelovalo je i 16 članova požeškog Sokolovca.

Hodalo se dvije staze, a nakon završetka izleta domaćin je sve sudionike počastio grahom. Vrijeme je poslužilo izletnike kojih se okupilo oko 400 iz 20 planinarskih društava iz Hrvatske i BiH.

Polazna točka Jubilarnog jankovačkog planinarskog puta bila je selo Humljani, odnosno rub ceste na kraju sela koja se odvaja prema selu Krajna. Uza sami početak asfaltne ceste, na rubu šume, postavljena je ploča koja označava početak puta.

Put je vodio bukovom šumom Stražbenice oko 1 km do livade pored korala Nik gdje je privatno uzgajalište konja. Nastavljen je preko livade ispod korala i skreće desno na označenu šumsku stazu. Slijedećih šest kilometara staza prolazi papučkom šumom Divjakovac lagano se penjući grebenom preko bezimenih vrhova sve do Tromeđe nanadmorskoj visini od  652 metra. Tu staza nastavlja desno, jer je lijeva staza usmjerena prema selu Gornja Pištana, ka vrhu Rust  na visin i od 772 metra, a tu se nalazi Kontrolna točka 2 (KT2).

Staza nastavlja šumom Gaborovica pa preko šumske ceste podno vrha Kolac.Ona se s ceste strmo spušta na spoj tri ceste uz rijeku Velika Radetina, pod vrhom Jarcoder visine 820 metara. Za silazak na cestu potrebna je opreznost zbog strmog završnog spusta. Na križanju staza makadamskom cestom vodi na zapad pa nakon 250 metara oštro skreće desno preko rijeke strmo se penjući na Veliki Razboj na visini od 701 metra.

 Silaskom prema zapadu s grebena V. Razboja na šumsku cestu, ulazi se na područje Mrežari. Nastavlja se širokom šumskom cestom i prečicama kroz šumu sve pod Mrežarskim Rustom na visini od 735 metara.

Ubrzo se dolazi do Planinarskog doma Jankovac, koji je Kontrolna točka 3 (KT3). Vodič ovog zanimljivog planinarskog pohoda bio je iskusni i prekaljeni planinar Predrag Livak. Idući vikend Sokolovac organizira zanimljivi izlet na Arboretum Lisičine koji je prilagođen svim ljubiteljima planina i prirode te pozivaju sve ljude dobre volje da se priključe. Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.