U izgradnju državnih cesta na području Požeško-slavonske županije uložit će se deset puta više sredstava

POŽEGA – Projekti o kojima se godinama priča, najavljuju i koji nailaze na kritike političkih neistomišljenika, a radi se o izgradnjama brzih cesta na području Požeško-slavonske županije pobliže su predstavleni i prezentirani široj javnosti preko gradonačelnika i načelnika općina te gospodarstvenika i predstavnika raznih institucija i ustanova. Prezentaciju je organizirala Požeško-slavonska županija, na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem, u suradnji s čelnicima Hrvatskih cesta koje su predstavljali članovi uprave Alen Livelić i Nikša Konjevod sa suradnicima.

Prezentacija se odnosila na izgradnju brzih cesta Pleternica – Poloje, obilaznica Pleternica – Požega – Brestovac te Požega ( Brestovac) – Staro Petrovo Selo ( izlaz na auto cestu A3). Pri predstavljanju projekta predstavnici Hrvatskih cesta iznijeli su planirane rokove kako one o početku izgradnje tako i završetku te financijske vrijednosti svakog od planiranih projekata.

-S ponosom mogu reći da ovdje u Požegi prezentiramo ono što hrvatska Vlada u ovom razdoblju planira investirati, a to je deset puta više sredstava u ovu županiju nego između 2013. do 2017. godine. Naime, od 2017. do 2020. godine u ovu županiju planiramo investirati više od 48 milijuna kuna u izgradnju. Ovo je samo primjer da hrvatska Vlada kroz projekt “Slavonija” ima kao glavni cilj revitalizaciju ovog prostora – rekao je član Uprave Hrvatskih cesta Alen Liverić.

Možda najviše od svih, o izgradnji svih državnih cesta, nešto više je rekao i naglasio saborski zastupnik Franjo Lucić koji je najveći popornik svih takvih i sličnih investicija.

Vrijednost projekta izgradnje brze ceste je preko 850 milijuna kuna, a predviđene su dvije varijante provedbe. Jedna je cesta s dva kolnika i dva tunela, dok je druga varijanta cesta s četiri kolnika i dva tunela dužine 1670 metara. Projekt bi trebao zaživjeti za dvije godine, pri kraju je idejno rješenje i lokacijska dozvola te glavni projekt, dok bi se najkasnije 2020. započelo s radovima.

-Ispred Požeško-slavonske županije sretan sam i ponosan da ono o čemu se govorilo dugi niz godina danas počinje s prezentacijom, i siguran sam vrlo skoro i realizacijom jednog važnog projekta. Za našu županiju izlaz na brzu cestu je pitanje opstojnosti. Potpisani su i vrijedni ugovori vezani uz aglomeracije, a i ovaj projekt potvrdni je odgovor na pitanje da li Slavonija i ova županija imaju pravo biti jednako razvijeni kao ostali dio Hrvatske. Ovakvi projekti s hrvatskom vladom koja je to jasno naznačila, siguran sam, potaknut će gospodarstvenike da ovu infrastrukturu koja se gradi kapitaliziraju otvaranjem novih radnih mjesta čime se jamči i ostanak mladih ljudi u ovom prostoru – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

 

0 Comment