Izgradnja Spomen obilježja na Papuku: 11 jarbola za 11 hrvatskih vitezova /FOTO/

Autor: D.K.

POŽEGA – U tijeku je izgradnja spomenika poginulim braniteljima koji su na putu za tadašnju papučku bazu, 2.prosinca 1991. godine mučki ubijeni u neprijateljskoj zasjedi. Poginulo je jedanaest hrvatskih branitelja Davor Dragić, Jozo Koutni, Tade Nikić, Branko Peći, Damir Pišmiš, Tomo Perić, Tomislav Pranjković, Vinko Tomašević i Ivica Zlomislić Anđelko Tule i Tomislav Vužić-Mohenski.

Njima u čast trebala bi biti dovršena izgradnja spomen obilježja, do obljetnice njihovog stradavanja, 2.prosinca 2017. godine u kojem će financiranju izgradnje uz županiju sudjelovati svi gradovi i sve općine s područja Požeško-slavonske županije.

Na mjestu dosadašnjeg spomen obilježja biti će postavljeno jedanaest stupova od inox čelika, visine jedanaest metara i promjera jedanaest centimetara. Nedaleko stupova nalaziti će se spomen ploča s imenima jedanaestorice poginulih branitelja, a cijeli kompleks imati će i vlastiti rasvjetni sustav napajanja uz pomoć solarnih ploča. U blizini spomen obilježja biti će uređen i mali parkirališni prostor kako bi se prolaznici na putu prema Jankovcu mogli zaustaviti i odati počast poginulima.

-Inspiracija za rješenje spomenika poginulim braniteljima na Papuku proizlazi iz priče o njihovoj pogibelji 2. prosinca 1991. godine, te svojim postavom prati taj tragični događaj. Branitelje metaforički vidimo kao vertikale koje streme ka nebu ujedno simbolizirajući njihovu besmrtnost i vječni spomen herojima. Svaka vertikala ujedno je personifikacija pojedinog branitelja. Ukupno ih je 11, raspoređene su na platou u dvije skupine: 9 + 2 čime sugeriramo kronologiju događaja. 9 spomen vertikala pripadaju braniteljima ophodnje koji su tog dana imali zadaću prevesti dva djelatnika Odreda veze GSHV-a Samobor. Između dviju skupina spomen vertikala nalazi se stalak za polaganje vijenca i svijeća. Neposredno prije spomen vertikala nalazit će se spomen ploča sa imenima svih branitelja.
Ulaz će biti naznačen dvjema oznakama na putu prema spomeniku sa istočne i zapadne strane – istakao je arhitekt Andrija Rusan.

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek