Izgradnja reciklažnog dvorišta u Kutjevu u završnoj fazi – projekt vrijedan više od četiri milijuna kuna /FOTO/

Autor: DK

Uz gradove Požegu i Pleternicu te općine Jakšić i Veliku koje jedinice lokalnih samouprava već imaju izgrađena reciklažna dvorišta, koja su u punoj funkciji, uskoro bi trebao i grad Kutjevo završiti projekt izgradnje čime će se građanima s tog područja omogućiti predaju različitih vrsta otpada.

Reciklažno dvorište Kutjevo projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od četiri milijuna kuna, a financiran je sredstvima EU u iznosu 85%, dok Grad Kutjevo osigurava sredstva u iznosu 15%.

Projekt izgradnje obuhvaća izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta, informativno-obrazovne aktivnosti (provedba radionica o odvojenom prikupljanju otpada za građane te djecu školske i predškolske dobi, izrada i podjela letaka) te aktivnosti upravljanja projektom, promidžbu i vidljivost.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta Grada Kutjeva te jačanje kapaciteta za gospodarenje otpadom, informiranje i edukacija stanovništva radi povećanja stope odvojeno prikupljenog otpada i smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagalištima.

Reciklažno dvorište gradi se pokraj gospodarske zone Kamenjača na površini od 7.300 m2, a njegovom izgradnjom svaka vrsta otpada imat će svoje mjesto u spremištima dvorišta.

Razdoblje provedbe projekat započelo je u studenom 2020. godine. U travnju 2021. godine potpisan je Ugovor s izvođačem radova, a završetak radova očekuje se do kraja listopada. Nakon tehničkog pregleda i dobivanja uporabne dozvole, reciklažno dvorište bit će predano na korištenje i upravljanje tvrtki Komunalac Požega d.o.o.

-Reciklažno dvorište jedan je od najvažnijih projekata koje provodimo ove godine i još jedan od projekata za koji smo osigurali sredstva iz fondova Europske unije. Radovi su pri kraju i otvorenje reciklažnog dvorišta očekujemo kroz 2-3 mjeseca. Cilj nam je poboljšati komunalni standard i kvalitetu života naših stanovnika kroz podizanje svijesti o odvojenom prikupljanju otpada. Želimo  smanjiti količinu otpada koji se odlaže u prirodi jer se s tim suočavamo svakodnevno i nadam se da će naši sugrađani prepoznati ovaj projekt kao nešto dobro za naš kraj i koristiti usluge reciklažnog dvorišta – rekao je Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva.

Mještani s područja grada Kutjeva imali su mogućnost predaje otpada predavati u reciklažno dvorište u Pleternici s kojim su gradom potpisali ugovor kako bi se oogućila predaja otpada u reciklažno dvorište. Taj ugovor će biti na snazi sve do početka rada reciklažnog dvorišta u Kutjevu.

Više iz kategorije