IZGRADNJA MOŽE POČETI: Odoberna sredstva u iznosu 32,7 milijuna kuna za projekt „Izgradnja studentskog doma u Požegi“

Autor: DK

ZAGREB / POŽEGA – U prostorijama Vlade RH dekan Veleučilišta u Požegi dr.sc. Dinko Zima potpisao je 5.listopada 2017. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. KK.09.1.2.01.0013 za projekt „Izgradnja studentskog doma u Požegi“.

Za Upravljačko tijelo Ugovor je potpisala ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac dipl.oec., a za Posredničko tijelo razine 2 ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Razdoblje provedbe Projekta je 36 mjeseci, odnosno od 15. prosinca 2016. godine do 15. prosinca 2019. godine. Ovim je Veleučilište ostvarilo bespovratna sredstva u iznosu od 32.683.129,43 kuna što je najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka Projekta. Partner u provedbi projekta je Studentski centar Požega.

Opći cilj projekta je povećati pristup visokom obrazovanju i doprinijeti povećanju uspjeha studiranja u Požeško- slavonskoj županiji.

Specifični ciljevi dodijeljenog projekta su: doprinijeti smanjenju troškova studiranja u gradu Požegi kroz izgradnju studentskog smještaja, posebice za studente u nepovoljnom položaju; unaprijediti kvalitetu života studentske populacije u gradu Požegi te doprinijeti prepoznatljivosti grada Požege kao poželjnog mjesta za studiranje te time osigurati popunjenost kapaciteta studentskog doma.

Ciljna skupina projekta su redovni studenti Veleučilišta u Požegi, sa mjestom prebivališta izvan grada Požege, sa posebnim naglaskom na studente u nepovoljnom položaju.

U okviru projekta izgradit će se i opremiti studentski dom bruto površine 2.888,66 m2.  koji će u svom sastavu imati slijedeće sadržaje: 110 kreveta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa kupaonicama, od čega 62 kreveta za studente u nepovoljnom položaju; 2 kreveta za studente sa invaliditetom, polivalentnu sportsku dvoranu, medijateku, opremljenu zajedničku učionicu, spremište za bicikle, čajnu kuhinju s blagovaonicom, samoposlužnu praonicu i opremljenu kuhinju s menzom za osamdeset osoba.

Idejni i glavni projekt zgrade studentskog doma izradilo je poduzeće Termoprojekt d.o.o. iz Požege, dok je projektnu prijavu izradila VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji sa djelatnicima Veleučilišta u Požegi.

/Izvor: Veleučilište u Požegi/

Komentar redakcije:

O svemu tome smo više puta pisali, zadnji puta početko rujna ove godine POGLEDAJ OVDJE. Nikako se ne smije zanemariti velika uloga tadašnjeg požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića i njegovih suradnika, koji je, htjeli to neki priznati ili ne, bio začetnik ideje izgradnje Studentskog doma, na taj projekt poticao, inzistirao što je u konačnici rezultiralo ostvarenjem projekta i dobivanje bespovratnih sredstava, ne malog iznosa 32.683.129,43 kuna.

Više iz kategorije