Izborom graševine Mihalj i Krauthaker nećete požaliti

Autor: D.M.

Cijenjeni portal Kult Plave kamenice koji se bavi gastronomijom pod naslovom „Najpametniji vinski shopping“ dao je zanimljivu preporuku koja se vina ovih blagdana trebaju naći na stolu u odnosu na kvalitetu i cijenu a mogu se kupiti u supermarketima.

„Ona će vam uljepšati ne samo blagdanske dane, a neće ostaviti dublje tragove na vašim karticama“- navodi se u preporuci. Riječ je o 12 vrlo dobrih do izvrsnih vina po široko prihvatljivim cijenama između 45 i 105 kuna. Među njima se našlo i pet vina iz regije Slavonija i Podunavlje od kojih su dva iz Kutjeva.

Tako se preporučuje graševina kutjevačkog vinara Branka Mihalja čija je cijeni između 50 i 60 kuna. Za njega se na portalu navodi da je vodeći hrvatski zanatski proizvođač vina od najvažnije slavonske sorte. Mihalj bere kasno, vina su svježa ali bogata, ekstraktna, uljasta i izvrsno se slažu s hranom. Mihaljeva graševina se preporučuje za sve blagdanske i druge svečane prigode, uz većinu ribljih jela uključujući i plemenitu oboritu ribu, ili uz šunku i francusku salatu.

Tu je i graševina Vlade Krauthakera koji je dobar Mihaljev prijatelj i najvažniji je slavonski vinar. Krauthaker je, također, jedan od najvećih privatnih proizvođača vina u Hrvatskoj, pa je stoga logično da njegove graševine katkad dolaze na akciju. Krauthakerova lanjska, uzorno svježa, lijepo aromatična graševina sada se može kupiti već za 55 kuna, što je izvrsna vrijednost za novac.

U ovom društvu iz regije Slavonija i Podunavlje su se našla i vrhunska graševina iz Belja po cijeni od 49 kuna, vrhunsko vino traminac Iločkih podruma po cijeni od 59 kuna i vrhunska frankovka Vinarije Orahovica po cijeni između 45 i 50 kuna.

Od dalmatinskih vina na listi preporuke su plavac Stina sa Brača po 89 kuna i Korlat syrah iz sjeverne Dalmacije od 105 kuna. Iz Istre dolaze vino imena Kastelo Vinarije Laguna od oko 100 kuna, malvazija Rossi iz Vižinade po cijeni od 65 kuna, te malvazija Matoševića od 65 kuna. Od vina takozvane bregovite Hrvatske su sivi pinot Erdoro sa Plješivice između 65 i 75 kuna i sovinjon Bolfan iz Zagorja sa cijenom od oko 90 kuna.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek