Iz godine u godinu sve nas je manje: Broj poroda u požeškoj bolnici poziva na veliku zabrinutost!

Autor: DK

Gledajući na broj novorođenih u prvih šest mjeseci ove godine, u požeškoj općoj bolnici, razlog je za veliku zabrinutost. Brojke novorođenih unazad nekoliko godina drastično se smanjuju. Još se 2016. godine upalila lampica za alarm, koje je godine rođeno 453-oje djece koji je broj bio najmanji unazad 60 godina.

U 2017. godini zadržala se ista brojka novorođenih da bi u 2018. bilo šestero manje.

Podatak novorođenih u prvih šest mjeseci ove godine s pravom poziva na alarm jer je rođeno samo 211 beba. Ako se nastavi taj trend poroda do kraja godine zabilježit ćemo gotovo 30 novorođenih manje, koja će brojka biti najmanja u povijesti požeške bolnice.

Mogu li poticajne pronatalitetne mjere gradova i općina utjecati na povećanje broja novorođenih za sada je teško reći. Gotovo svi gradovi i općine podigle su ili podižu potpore roditeljima kako za prvo novorođeno dijete u obitelji tako i uvećavajući iznos za svako slijedeće.

Za sada grad Kutjevo, na području Požeško-slavonske županije prednjači po izdvajanju za novorođene, koju je odluku na prijedlog gradonačelnika Josipa Budimira Gradsko vijeće u travnju ove godine jednoglasno prihvatilo. Za prvo dijete obitelji iz proračuna grada Kutjeva, u vidu jednokratne pomoći dobivati će 2.000 kuna, za drugo 3.000, a za treće 4.000 kuna. Za one obitelji s četvero jednokratna je pomoć u iznosu od 5.000 kuna, a za peto dijete 6.000 tisuća kuna.

Kada će se vidjeti prvi rezultati donesenih pronatalitetnih mjera teško je reći, kao i to hoće li one kao takve uopće imati svoj krajnji učinak.

U prijašnjim godinama nije niti približno bilo financijskog izdvajanja za novorođene iz proračuna gradova i općina. Tih su godina su brojke novorođenih beba bile znatno veće. U 2013. godini bilo je 550 novorođenih, 2014. godine 543-oje da bi 2015. godine brojka pala ispod 500 kada je rođeno samo 478 beba.

Odgovorni i svi koji to mogu učinite nešto po pitanju novorođenih jer…….

Foto: Arhiva, d.k./pozega.eu

Više iz kategorije