Ivica Ciganović pobjednik natječaja za prozno stvaralaštvo, a Sandra Halt Ćuže i Irena Ivetić pohvaljene za pjesništvo i za prozu

Autor: Jelenko Topić

Hrvatski sabor kulture, krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u našoj zemlji tradicionalno, ove godine po 41. put, organizirao je Susret hrvatskih zavičajnih književnika. Cilj je poticanje i promicanje kvalitetnog književnog stvaralaštva hrvatskih zavičajnih, neprofesionalnih književnika koji pišu hrvatskim jezikom, poticanje i njegovanje svih hrvatskih narječja tj. kajkavskog, čakavskog i štokavskog, afirmacija zavičajnih književnika i njihovih djela, te obogaćivanje hrvatske pisane baštine.

Susretu je prethodio godišnji književni natječaj Hrvatskog sabora kulture koji je pokazao da unatoč izazovnim vremenima, ljubav zavičajnih pisaca prema svom jeziku, zavičaju i pisanoj riječi ne jenjava. To dokazuje čak 95 autora koji su na ovogodišnji književni natječaj Hrvatskoga sabora kulture prijavili ukupno 331 pjesmu, 48 proznih radova i 13 dramskih djela.

Prosudbeno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: teatrologinja i kazališna kritičarka dr. sc. Sanja Nikčević, pjesnikinja i spisateljica Dorta Jagić, te književnik i novinar Tomislav Šovagović.
Pročitavši sve pristigle radove, Povjerenstvo je odabralo dobitnike plaketa, kao i autore koji su kvalitetom svojih radova zaslužili pohvalnice Hrvatskog sabora kulture te autore koji su odabrani za sudjelovanje na Susretu koji su dobitnici priznanja.

Na završnoj svečanosti krajem lipnja brojni autori pristigli iz gotovo cijele zemlje ispunili su Veliku dvoranu Hrvatskog sabora kulture.  Nagrađene i odabrane poetske, prozne i dramske radove interpretirali su autori i glumac Dubravko Sidor, a ovogodišnjim laureatima književnog natječaja Mehmedu Sadoviću, Darku Foderu, Ivici Ciganoviću i Stjepanu Škvorcu uručene su Plakete Hrvatskog sabora kulture. Pohvaljeni i odabrani autori primili su Pohvalnice i Priznanja HSK-a za književno stvaralaštvo.

Požeški zavičajni književnici na ovom su susretu bili veoma uspješni. Najuspješniji je dobio Plaketu Slavko Kolar za prozno stvaralaštvo,a to je Ivica Ciganović, umirovljeni ekonomist iz Alilovaca, koji je zapravo pobjednik natječaja s pripovijetkom Jesi l’ živa staričice moja?

Kao što je poznato on je autor više knjiga o običajima svoga kraja, te proznih djela, a jedan je od autora u monumentalnoj monografiji Kaptol 1221.-2021.

Pohvalnicu za pjesništvo dobila je Sandra Halt-Ćuže, učiteljica engleskog i njemačkog jezika iz Požege, za poemu Kćeri mirisne. Pohvalnice za prozno stvaralaštvo dobile su Sandra Halt-Ćuže za pripovijetku O valjušcima i slavonskoj juhi i Irena Ivetić, učiteljica razredne nastave iz Požege za pripovijetku Plava pelerina.

Ove vrijedne učiteljice svoje talente rado uvrštavaju u oblikovanje nastave, te jednako tako potiču učenike na kvalitetno pisano izražavanje. To, dakako, služi na čast požeškoj Osnovnoj školi Dobriša Cesarić u kojoj su obje zaposlene.

Bez sumnje, ova će postignuća požeškim autorima biti vjetar u leđa i dodatni poticaj da se s još više žara posvete pisanju, te da nas u budućnosti razvesele svojim novim pjesmama i pričama.    

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek