Ivan Tubić iz Sulkovaca nastavlja 40-godišnju obiteljsku tradiciju sadeći novi šljivik

Autor: V.M.

SULKOVCI – Više od 40 godina obitelj Tubić iz Sulkovaca bavi se proizvodnjom šljiva. Ono o čemu se godinama brinuo otac Stjepan sada nastavlja sin Ivan ali na drugoj lokaciji i na drugačiji način.

– Naš se šljivik od početka 70-ih godina nalazi na području zvanom ‘stara bašća’ i tu imamo stotinjak stabala, uglavnom bistrice. Nažalost, ‘zub vremena’ i posljednjih godina bolest šarka uzimaju svoj danak i sve više je suhih stabala. Nekada se ovdje ubralo i vagon šljive a sada bude..tako, nama za pekmez. Razgovarao sam sa stručnjacima i kažu mi da nema pomoći pa sada sadim novi voćnjak malo dalje, na našoj zemlji na predjelu ‘Vrtlaši’ – kazao je Ivan.

Nekada zaposlen u požeškom “Končaru”, Ivan je trenutno bez posla. Nije više prijavljen ni na Zavodu za zapošljavanje jer, kaže, tko će ga zaposliti sa 55 godina? Stoga se potpuno posvetio šljivama.

– Na projektu intenzivno radim tri godine. Nekada je ovdje bila oranica, sijali smo kukuruz, soju…ali, u blizini je šuma i divljač je sve uništavala tako da zadnjih deset godina tu ničega nema. Počeo sam najprije s mjerenjima, pa sam sve okrčio, poorao, pa ogradio kako divljač ne bi uništavala sadnice…napravio sam i analizu tla i zapravo, sve što radim, dogovaram sa stručnjacima iz Osijeka Krunoslavom Dugalićem i Kristinom Zdunić koji mi mnogo pomažu. Planiram ekološki prihvatljiv uzgoj što znači gnojidba sa stajskim gnojivom i samo tri prskanja – ispričao je Ivan.

Za svoj projekt, dodao je, za sada je sav novac osiguravao sam jer su poticaji ( 2000 kuna godišnje za jutro i pol) predviđeni tek kad se stabla posade. O kojim je sredstvima riječ točno teško je reći obzirom da Ivan veći dio posla obavlja sam uz pomoć prijatelja. Zna samo da je za jutro i pol zemlje trebalo postaviti 450 metara ograde što je koštalo oko 10 tisuća kuna. U ožujku je zasađeno prvih 200 komada šljiva i to sorte čačanska rodna, čačanska ljepotica i čačanska najbolja. Svaku sadnicu platio je 27,5 kuna.

Sadnju šljivika Ivan Tubić nastavit će ove jeseni. – Okolčio sam prostor za još 220 sadnica. Inače, uzgojni oblik stabla bit će tzv.piramida što se na nekim sadnicama već vidi. Prvi rod očekuje se već na proljeće iako će to biti neznatne količine, malo više se očekuje u trećoj godini a u punom rodu šljivik bi trebao biti u petoj godini – objasnio je Ivan.

Osim šljiva, u rubnim dijelovima ograđenog prostora posadio je nešto bresaka i trešnju onako, kaže, za dušu. – Zarade bi, naravno, trebalo biti od šljiva. U trgovačkim centrima uvozna se šljiva iz Španjolske prodaje za 7 ili 8 kuna a ja sam računao, kad bi ju prodao za 3 kune, bilo bi odlično. Nadam se da će biti tako..no, meni je osim zarade važno i da nastavim dugu obiteljsku tradiciju uzgoja šljiva – zaključio je Ivan.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot