Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

IVAN CEROVAC SVJEDOK BOGATE POŽEŠKE MESARSKE TRADICIJE: Niti u mirovini ne miruje

PRIJE 7 MJESECI
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | IVAN CEROVAC SVJEDOK BOGATE POŽEŠKE MESARSKE TRADICIJE: Niti u mirovini ne miruje Požega.eu | IVAN CEROVAC SVJEDOK BOGATE POŽEŠKE MESARSKE TRADICIJE: Niti u mirovini ne miruje

IVAN CEROVAC SVIJEDOK BOGATE POŽEŠKE MESARSKE TRADICIJE: Niti u mirovini ne miruje

PRIJE 7 MJESECI
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Bogatu mesarsku tradiciju požeškog kraja koja datira od 1906. godine kada je otvorena prva službena gradska klaonica, baštinila je Mesna industrija Papuk Kombinata Kutjevo. Nažalost, 2018. godine Papuk je zbog jeftinog uvoznog mesa i globalnog tržišta ugašen. Gotovo polovinu tog perioda, tri godine kao naučnik i 41 kao radnik, proveo je Ivan Cerovac. Sa sjetom se sjeća mladosti i dolaska iz Frkljevaca u Požegu na naukovanje.


Tada su požeški mesari bili poznati po nizu vrhunskih trajnih i polutrajnih suhomesnatih proizvoda. Iz njihove proizvodnje su svakodnevno izlazile tone mesa, te prerađevina slanine, salama, kobasica kulenovih seka, čvaraka, prešanih jezika, švargla i štošta drugog. Ipak, na prvom mjestu je bio nadasve čuveni mesni brend, i to isključivo od domaćeg mesa, kulen „Čiča Mata“. Svi su ti suhomesnati proizvodi soljeni, dimljeni i sušeni na način kako to Slavonci tradicionalno rade u svojim domovima.


Do odlaska u mirovinu 2014. godine u Kutjevu d.d. Ivan je rado brojne mesarske poslove i izvan dvorišta Papuka. Pekao je volove na ražnju, janjce i prasce, ptipremao roštilje, kuhao čobance na vinogradarskim i drugim proslavama, sudjelovao u organizaciji kulenijada. 


Ni sada u mirovini ne miruje. Rodbini i prijateljima odlazi na kolinja, kuha i peče na druženjima i proslavama, sve što je i prije radio.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.