Ivan Capan iz Pleternice njeguje i čuva običaje od zaborava: I ove je godine priredio za svoje prijatelje i rodbinu više nego ukusan fiš paprikaš i šaran na rašljama /FOTO/

Autor: D.K.

PLETERNICA – Kod obitelji Ivana Capana iz Pleternice, običaji koje njeguje dugi niz godina ne zaboravljaju se. U svakoj prigodi većih blagdana, bilo da se radi o Božiću ili Uskrsu, Ivan je pravi domaćin. Pripremi prigodnu, u ovom slučaju posnu hranu za svoje ukućane, rodbinu i brojne prijatelje.

Veliki je petak, dan kada se posti, a njegov je trud neizmjeran. Skuhao je fiš, koji je samo za poželjeti, a oni pravi gurmani koji su ga kušali dali su mu visoku ocjenu. I nije to sve pripravio je šaran u rašljama, još jednu deliciju koja je sve traženija u ovakvim blagdanskim prigodama.

Ivan nam je otkrio samo neke tajne za pripremu fiš paprikaša u koji je stavio odabrane dijelove soma, štuke i šarana. Onaj pravi recept niti za fiš paprikaš, a niti za pripremu šarana u rašljama nismo uspjeli doznati.

Budući da je Ivan Capan imao pune ruke posla samo je kratko prokomentirao kako neke stvari, recepti, moraju ostati tajna, a hoće li o njima nešto više reći nekom od svojih nasljednika to ćemo tek u nekom izvjesnom vremenu doznati. 

– Recept i savjet se uvijek mogu dobiti, ali u drustvu i na licu mjesta – kaze kroz šalu Ivan. Kuhao je puno puta, ali ističe da mu je uvijek drago kada moze počastiti prijatelje. U isto smo se i samo uvjerili jer dok smo ga ispitivali o mnogobrojnim kuharskim savjetima nebrojeno puta nam je rekao, idemo probat pa cemo pricati. 

– Kod ribe ne smijete štedjeti na soli, a riba mora biti kvalitetna iz vrhunskog ribnjaka – dodaje Capan. 

Nama samo preostaje potvrditi kvalitetu hrane i zaželjeti da se ovakva tradicija nastavi i dalje. 

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88