Isprepletena kumstva: Vjenčani kum za vinskog kuma izabrao kuma [FOTOGALERIJA]

Autor: D.M.

Martinje kod Brane Šutala, požeškog poduzetnika i vlasnika tvrtke „Promet“, bilo je kao u filmu „Imperija uzvraća udarac“ u serijalu „Rat zvijezda“. Naime, Drago Čakalić, a znamo ga iz nedavne TV emisije „Večera za 5“, uzeo je Branu Šutala za vjenčanog kuma na nedavnom vjenčanju. Da bi mu se vjenčani kum Brana odužio on je Dragu izabrao za vinskog kuma u svom podrumu prilikom krštenja mošta u vino. Tako su sada njih dvojica dvostruki kumovi. Sve je jednostavno i ako se čini složeno, jer narod kaže: „Brata ti rodi mater, a kuma biraš sam“.

Martinjsku svečanost i obred krštenja mošta obavio je vinski kardinal Vlado Bauer u obiteljskom podrumu Šutalovih u požeškoj Mlinskoj ulici, a na kojoj su bili Brankovi prijatelji i poslovni partneri. Inače njihov vinograd je na Velikom kamenu iznad Požege. Kardinalu su u obredu pomagali ministranti Uroš Svitlica i Zvonko Straka. Kum je bio kako smo već rekli, gore navedeni Drago Čakalić. On se dobro snašao u kumovanju jer je bio mnogo puta na obredima Martinja širom Požeške kotline da nema toliko ni kose na glavi. Novopečenom kumu Dragi ključ podruma je predao dosadašnji kum Damir Šimleša, poznati požeški kirurg, te ga uputio u prava, obveze i dužnosti.

Objed je prigodan, kiseli kupus i restani krumpir sa buncekom i kobasicama s malo više ljute paprike nedavno napravljenim za Martinje. Pilo se vino iz domaćinovog podruma. Služio je poznati konobar Duma jedan od vrsnih ugostitelja, starije generacije. Pomagali su i Branini sinovi Marko i Mile.
Velički vinogradar Slavko Perić ponudio je na degustaciju nekoliko vina iz svoje proizvodnje. Riječ je o rozeu, graševini, muškatu otonelu i kupaži crnih vina poznatu pod imenom Šage.
Za svirku i pjesmu skupili su se glazbenici iz nekoliko požeških sastava a u šali su rekli da se zovu „Lako će mo“.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek