Isplate za ublažavanje posljedica od poplave “kap u moru”

Autor: Požega Portal

Neferović i Pilon (Small)POŽEGA – Krajem prošle godine Vlada RH je donijela Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda. Shodno navedenoj odluci izvršene su isplate na račune gradove i općina na kojima je bila obveza preusmjeriti dobivena sredstva onim građanima i pravnim osobama kod kojih je povjerenstvo utvrdilo štetu prouzrokovanu poplavama prošle godine.

Povjerenstvo u lokalnim jedinicama samouprave utvrdilo je i visinu štete koja niti približno nije priznata odnosno građani i pravne osobe dobili su oko 5-7% financijske pomoći, od procijenjene za ublažavanje pretrpljenih posljedica.

Zbog takve vrste isplata za ublažavanje posljedica uslijed poplava danas je gradonačelnik Požege Vedran Neferović održao tiskovnu konferenciju na kojoj je bio nazočan i njegov zamjenik Mario Pilon.

-Vlada je na sjednici 23.prosinca 2014. godine donijela Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarne nepogode prijavljenih do 31.kolovoza 2014. godine. Ta pomoć je bespovratna i dodjeljuje se korisnicima koji su pretrpjeli štetu dok brigu i odgovornost o dodjeli i namjeni vode gradonačelnici odnosno načelnici jedinica lokalne samouprave. Gradu Požegi dodijeljen je iznos pomoći za nastale štete od poplava u svibnju 2014. godine u ukupnom iznosu od 84 tisuće kuna – rekao je gradonačelnik Neferović.

Procijenjena šteta od poplava na području grada Požege je preko 1,3 milijuna kuna. Šteta je isplaćena za 78 korisnika koji su prijavili štetu. Fizičkim osobama, za njih 18, je isplaćeno 15 tisuća kuna za štetu koja je nastala na stambenim i građevinskim objektima a procijenjena šteta je 150 tisuća kuna. Nešto manje od 60 tisuća kuna pripada pravnim osobama za štetu u poljoprivredi a procijenjena šteta je 1,17 milijuna kuna, a radi se o dva korisnika.

Ništa nije bolja situacija niti kod drugih jedinica lokalne samouprave. Na području općine Brestovac procjenjena šteta je 4,5 milijuna kuna a na račun općine je isplaćeno 196 tisuća kuna koja sredstva su isplaćena prema određenom omjeru onima koji su štetu prijavili. Za područje općine Jakšić procjena štete je gotovo 5 milijuna kuna a iz državnog proračuna je isplaćemo 268 tisuća kuna. Grad Kutjevo također sa velikom štetom od poplava koja je procijenjena 14 milijuna kuna, dobio je 480 tisuća kuna dok je Pleternica kao najugroženije područje zahvaćeno poplavama sa procijenjenom štetom 50,5 milijuna kuna dobila obeštećenje u iznosu od 2,9 milijuna kuna. Za štetu koja je procijenjena u iznosu od 4,5 milijuna kuna na području općine Velika isplaćeno je samo 355 tisuća kuna. Za sve te gradove i općine županija je iz svog proračuna izdvojila po 25 tisuća kuna izuzev za općinu Čaglin koja je ostala bez tih sredstava te je iz državnog proračuna dobila 151 tisuću kuna a šteta je procijenjena 3,4 milijuna kuna.

Uz navedene iznose nekim pravnim i fizičkim osobama isplaćena su sredstva za pomoć od štete od poplave, po poljoprivrednim gospodarstvima, za koje je izračun rađen temeljem podataka na poplavljenom području dobivenih preklopom prostornih podataka poplavljenih područja na datum 21. svibnja i 26. svibnja 2014. godine. Za te štete Agencija za plaćanje u poljoprivredi je izravno uplatila onima kod kojih je šteta utvrđena snimkom, a radi se o iznosu od nešto manje od 1,3 milijuna kuna. Taj iznos je isplaćen za poljoprivredna gospodarstva na području grada Plterernice za njih 99 u iznosu od 1,19 milijuna kuna, za jednu pravnu osobu na području grada Požege u iznosu od 29 tisuća kuna, za njih troje na području grada Kutjeva u iznosu od 70 tisuća kuna te za jedno gospodarstvo u Čaglinu u iznosu od gotovo pet tisuća kuna.

Prema informacijama od čelnika lokalnih uprava sa isplatama koje su izravno izvršene od strane Agencija za plaćanje u poljoprivredi nisu upoznati niti sa onima kojima isplata izvršena niti kome je izvršena.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: