Islužene bačve za rustikalni namještaj /FOTO/

Autor: D.M.

Kutjevački vinogradar Krešimir Baronica osim što zna proizvesti vrhunsko vino spretan je i u obradi drveta. Stolarstvo mu je i obiteljska tradicija jer je njegov djed Tomo Baronica imao radionicu u Drenovcu i bio je poznat u tom kraju. Krešimir je naslijedio veći dio njegovog alata kojeg ljubomorno čuva i danas.

Krešimir je islužene barik bačve odlučio pretvoriti u rustikalni namještaj. Naime ovaj poduzetni Kutjevčanin preuređuje vinogradarsku kuću na Mačevom brdu iznad Kutjeva za smještaj gostiju pa će takav namještaj doprinositi vinogradarskom ugođaju.

Svaka bačva se rastavlja, čisti a dijelovi se režu prema Krešimirovom nacrtu. U završnici, paljenjem godovi hrastovog drveta postaju vidljivi i bačva poprima patinu starosti. Tu su metalni okovi i obruči. Zaštitni sloj laka je na kraju.

Zvučne kutije od bačve su već izrađene i pokazale su visoku akustičnu kvalitetu.

Treba reći da Baronica vino plasira većinom na Jadran gdje restorani za vrijeme turističke sezone vape za dobrom i kvalitetnom kapljicom kutjevačkog vina. Njegovi najčešći gosti su prijatelji koji redovito pohode martinjske, vincelovske, ali i sve ostale svečanosti i priredbe koje nudi Kutjevo. Često je to pun autobus Dalmatinaca koji dolaze na kušanje vina ali i uživanje u živopisnom krajoliku kutjevačkog vinogorja. Tu su uz vino i suhomesnati proizvodi koje je Krešimir naučio spravljati od oca Zvonka po struci profesionalnog mesara.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot