Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Islužene bačve za rustikalni namještaj /FOTO/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Islužene bačve za rustikalni namještaj /FOTO/ Požega.eu | Islužene bačve za rustikalni namještaj /FOTO/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Kutjevački vinogradar Krešimir Baronica osim što zna proizvesti vrhunsko vino spretan je i u obradi drveta. Stolarstvo mu je i obiteljska tradicija jer je njegov djed Tomo Baronica imao radionicu u Drenovcu i bio je poznat u tom kraju. Krešimir je naslijedio veći dio njegovog alata kojeg ljubomorno čuva i danas.

Krešimir je islužene barik bačve odlučio pretvoriti u rustikalni namještaj. Naime ovaj poduzetni Kutjevčanin preuređuje vinogradarsku kuću na Mačevom brdu iznad Kutjeva za smještaj gostiju pa će takav namještaj doprinositi vinogradarskom ugođaju.

Svaka bačva se rastavlja, čisti a dijelovi se režu prema Krešimirovom nacrtu. U završnici, paljenjem godovi hrastovog drveta postaju vidljivi i bačva poprima patinu starosti. Tu su metalni okovi i obruči. Zaštitni sloj laka je na kraju.

Zvučne kutije od bačve su već izrađene i pokazale su visoku akustičnu kvalitetu.

Treba reći da Baronica vino plasira većinom na Jadran gdje restorani za vrijeme turističke sezone vape za dobrom i kvalitetnom kapljicom kutjevačkog vina. Njegovi najčešći gosti su prijatelji koji redovito pohode martinjske, vincelovske, ali i sve ostale svečanosti i priredbe koje nudi Kutjevo. Često je to pun autobus Dalmatinaca koji dolaze na kušanje vina ali i uživanje u živopisnom krajoliku kutjevačkog vinogorja. Tu su uz vino i suhomesnati proizvodi koje je Krešimir naučio spravljati od oca Zvonka po struci profesionalnog mesara.

Tekst i foto: D. Mirković

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.