Iskustva Podravaca mogao bi koristiti požeški festival

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA / KOPRIVNICA – Svake godine u drugoj polovini kolovoza podravski grad Koprivnica domaćin je svoga Renesansnog festivala koji je ove godine oko 100 tisuća posjetitelja vratio u nekadašnje vrijeme. Riječ je o gastronomsko-turističkoj priredbi čija bi iskustva možda mogli koristiti Požežani za organizaciju ovdašnjeg festivala.

Među ostalim tamo se organizira i pozivno natjecanje za izbor Kraljevskog kuhara, a među desetak odabranih iz cijele zemlje tamo je po drugi puta bio Anđelko Ledić, predsjednik Udruge kuhara Požeško-slavonske županije.

-Pri spravljanju jela koriste se namirnice iz renesansnog vremena dakle bez začina, a  ja sam pripremio platu sa drevnim jelima od mesa kunića, kopuna i divlje svinje – kaže nam Ledić dodavši da se sve kuha na otvorenom prostoru, a on je to činio na krilu od zubače ispod kojega je drvima naložena vatra!

Njega je posebno fascinirala organizacija priredbe pa je izrazio želju da požeške turističke radnike odvede jedne godine u Koprivnicu.

-Sve radi čak 1200 volontera odjevenih u renesansne odore, izgrade zamak sa tri kilometra ograde oko njega, ugostiteljska ponuda je pripremljena na oko 300 štandova dakako u renesansnom stilu uz korištenje slame, trske i drveta jer je zabranjena upotreba plastike, posude su od furnira, te pribor za jelo od drveta,zatim željeznica subvencira prijevoz posjetitelja, kao i autobusni prijevoznici, a cijene su izuzetno prihvatljive – nastavlja Anđelko Ledić i dodaje da keramička krigla stoji 25 kuna koja se može kupiti ili iznajmiti, a sudjeluju viteške skupine iz petnaestak zemalja.

Kako smo saznali proračun Renesansnog festivala iznosi 750 tisuća kuna,no prihodi od ulaznica su milijun, 500 tisuća kuna iznosi potpora Hrvatske turističke zajednice, od najma štandova se prikupi oko 250 tisuća kuna, te još značajan iznos kroz EU projekt prekogranične suradnje sa susjednom Mađarskom tako da Turistička zajednica Koprivnice ima velike prihode ne računajući još sponzore!

Više o ovoj priredbi moguće je vidjeti na Internet adresi renesansnifestival.hr

/Foto: e-podravina/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: