Intenzivne pripreme za uvođenje i provedbu Poreza na nekretnine koji stupa na snagu 1.siječnja 2018.

Autor: DK

blankPOŽEGA –Gradska uprava grada Požege intenzivno se priprema za uvođenje i provedbu Poreza na nekretnine koji će se plaćati kao zamjena za dosadašnju komunalnu naknadu i spomeničku rentu. 

Novom načinu plaćanja poreza morat će se prilagoditi svi vlasnicima nekretnina o čemu su na tiskovnoj konferenciji nešto više rekli požeški gradonačelnik Darko Puljašić i viši stručni suradnik za geodetske i geoinformatičke poslove Josip Lisjak.

– Želimo sve naše sugrađane uputiti da je grad Požega oformio timove koji će obići njih i njihove nekretnine te u skladu sa zakonskim odredbama utvrdi činjenično stanje na terenu. Mogli smo našim sugrađanima poslati pisane dopise te zatražiti od njih da ih ispune i popune obrazac s podacima koji su utvrđeni kao potrebni. Svim onim sugrađanima koji se ne bi odazvali na takav naš poziv morali bismo temeljem zakona zaračunavati najveću naknadu za porez na nekretninu. Time bismo ih zapravo doveli u poziciju da zbog previda ili nekih drugih razloga, primjerice da nisu stigli ili znali popuniti, moraju plaćati puno veće naknade. Stavljamo se sa svim našim službama građanima na raspolaganje i pozivamo ih da pruže mogućnost timovima koji im dođu na njihove nekretnine da upišu u te obrasce sve podatke koji su potrebni kako bi uistinu plaćali porez na nekretnine samo u onom iznosu koji je zakon propisao – rekao je gradonačelnik Puljašić.

U zakonu je sve točno propisano odnosno što se sve smatra nekretninom koja će se oprezivati, stambeni prostor, poslovni prostor, garažni prostor i druge pomoćne prostorije i svi drugi prostori bez namjene kao i građevinsko zemljište koje se koristi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti i neizgrađeno građevinsko zemljište ako se nalazi unutar građevinskog područja.

-Podaci koji su za potrebe obračuna komunalne naknade sačinjeni prije dvije godine i dalje će biti temelj za uvid stanja na terenu, no oni će sada biti ažurirani uz dodatne podatke koji su predviđeni novom zakonskom odredbom. Umjesto dosadašnje formule za računanje komunalne naknade koja se temeljila na vrsti, lokaciji i kvadraturi nekretnine, ubuduće će se pri izračunu porezne osnovice uzimati u obzir još dvije varijable – starost i stanje nekretnine – pojasnio je Lisjak dodajući da se prikupljaju, već postojeći podaci, površina, namjena, stambeni, poslovni, garažni ili drugi pomoćni objekti te između ostalog i neizgrađeno građevinsko zemljište.

-Postoje i neka nova obilježja nekretnina koja do sada nisu bila u formuli za obračun komunalne naknade, a to su stanje i dob nekretnine. Pod dob se misli godina izgradnje, odnosno zadnje rekonstrukcije nekretnine, a stanje je u tri kategorije koje će ocijeniti prilikom terenskog pregleda ili prema onom što dostave sami građani -dodao je Lisjak.

Zakonom je predviđena mogućnost da, ukoliko je to građanima lakše, sami dostave podatke o nekretninama. U tu svrhu će na web stranici grada Požege biti objavljen obrazac za ispunjavanje podataka o nekretninama koji je potrebno preuzeti, ispuniti i potpisati te se može poslati i putem elektronske pošte. Svi podaci koji su na ovaj način dostavljeni, bit će predmet provjere u postojećoj bazi podataka. Ako se utvrdi značajna razlika u odnosu na postojeće podatke, onda će te nekretnine biti predmet i terenske provjere.

-Ukoliko građani prilikom dolaska terenske ekipe nisu kod kuće, bit će im ostavljena obavijest sa obrascem koji mogu popuniti s informacijom kojeg je datuma ekipa dolazila te na koji način mogu sami dostaviti obrazac. Rok za prikupljanje podataka je 31. listopada 2017. godine – zaključio je Lisjak.

Kao i do sada grad Požega podijeljen je u nekoliko kategorija, o kojima će ovisiti visina plaćanja, od centra grada do područja na periferii.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića