Institucije na nogama: Uklonjen asfalt iz korita potoka

Autor: D.K.

ZAKORENJE – Sanirana je šteta u Zakorenju i uklonjen je asfalt iz korita potoka koji je zbog nemara i neodgovornosti završio gdje nikako nije trebao. Nakon našeg jučerašnjeg teksta o prouzročenoj šteti gotovo sve nadležne institucije su se uključile u rješavanje na ukazani problem i neodgovornost, od Hrvatskih cesta do policije, vodopravne inspekcije i Hrvatskih voda, VGI Orljava-Londža.

Podsjetimo, u tijeku je sanacija dijela državne cesti DC51 odnosno obnova kolnika na dionici 002, Brestovac – Zakorenje, u dužini zahvata od 4 km, a koji podrazumijevaju mjestimično izravnanje i presvlačenje novim habajućim slojem asfalta. Kako  doznajemo iz Hrvatskih cesta vrijednost ugovorenih radova je 1.998.204,65 kn (bez PDV-a), a uvođenje u posao je bilo 15.12.2016. sa rokom izvedbe od 1 mjesec dana, dakle do 15.01.2017. godine.

-Iz razloga niskih temperatura daljnji radovi su zaustavljeni, te je još 23.12.2016. naloženo izvođaču radova da hitno otkloni nedostatke na samoj cesti, te da u međuvremenu pojača privremenu prometnu signalizaciju. Napominjemo kako radovi nisu završeni, već su zbog niskih temperatura zaustavljeni. Međutim nevezano na isto Hrvatske ceste d.o.o. su 23.12.2016. po nastaloj situaciji te pregledu terena odmah reagirale te naložile izvođaču da ukloni sve nedostatke. Asfalt koji je izvođač radova odložio na travnjak, danas će biti uklonjen. Nismo bili upoznati s istim, te smo po saznanju zatražili žurno uklanjanje istog kao i očitovanje izvođača radova o navedenoj situaciji.  Po dobivenom službenom očitovanju od strane izvođača, moći ćemo govoriti o daljnjim koracima vezanim za nastalu situaciju – navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Tamara Pajić iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta koja je naglasila i kako Hrvatske ceste d.o.o. kao investitor tog projekta smatraju ponašanje izvođača radova neprimjerenim i neprofesionalnim, pogotovo iz razloga svjesnog polaganja viška asfalta na travnjak čime se direktno utječe na ugrožavanje okoliša.

Tijekom jučerašnjeg dana na očevid su izašli i policijski službenici PU požeško-slavonske koji su prema odgovoru kojeg smo dobili proveli kriminalističko istraživanje kojim nisu utvrđeni elementi kaznenog djela ili prekršaja iz nadležnosti policije.

-Čudimo se kako je nekome tako što uopće palo na pamet. Srećom, asfalt se u najvećoj mjeri zadržao na nasipu i nije došlo do ekocida većih razmjera. Hvala vam što ste ukazali nadležnima na ovaj doista suludi slučaj – rekli su nam mještani.

Dobili smo i odgovor od Uprave vodnog gospodarstva Ministarstva zaštite okoliša i energetike u kojem se navodi da je 29. prosinca, nakon dojave o mogućem onečišćenju vodotoka Orljavica u naselju Brestovac, zajedno sa dežurnim djelatnikom Hrvatskih voda, državni vodopravni inspektor postupio prema Državnom planu mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda i obavio inspekcijski nadzor-očevid na licu mjesta te da je sanacija asfaltne mase izvršena.

-Utvrđeno je da se nije dogodilo onečišćenje vodotoka Orljavica, nego je onečišćen pojas uz vodotok. Vodni nadzor na sanaciji izvršen je od strane Hrvatskih voda VGI Orljava-Londža Požega. Nakon dostavljenog izvješća Hrvatskih voda državna vodopravna inspekcija će nastaviti sa daljnjim postupanjem – navodi se u priopćenju Uprave vodnog gospodarstva Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojeg potpisuje Zorana Deljanin voditeljica Samostalne službe za odnose s javnošću i protokol.

Hoće li u konačnici biti određenih sankcija prema neodgovornima ostaje nam za vidjeti, ali u svakom je slučaju za pohvalu što su nakon našeg teksta žurno reagirale sve nadležne institucije i na mogući način u određenom trenutku riješile nastali problem.

Za nadati se je da u budućnosti do ovakvih slučajeva neće dolaziti te da će ovo biti pouka drugima da se trebaju odgovorno ponašati i stručno obavljati dobivene poslove.

 

 

 

 

 

Komentiraj: