Inspektori rada “češljaju” Slogu: Podnesen optužni prijedlog protiv poslodavca

Autor: D.K.

POŽEGA -Da su vapaji radnica požeške Industrije modne konfekcije “Sloga” doista bili utemeljeni potvrđuje odgovor koji smo dobili iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, a koji nam je osobno uputio ravnatelj Inspektorata rada Ilija Tadić.

– Vezano za Vaš upit, zaprimljen u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, Inspektoratu rada, Područnom uredu Osijek, 10. studenoga 2016., o inspekcijskim nadzorima koje su inspektori rada obavili u trgovačkom društvu ARMANOS STUDIO d.o.o., Požega, Arslanovci 58, obavještavamo Vas da su inspektori rada Inspektorata rada, Područnog ureda Osijek, u 2016. obavili dva inspekcijska nadzora kod toga poslodavca, i to jedan nadzor u području primjene propisa o radnim odnosima te jedan nadzor u području primjene propisa o zaštiti na radu. Na temelju činjeničnog stanja utvrđenog u navedenim inspekcijskim nadzorima, inspektor rada za nadzor u području radnih odnosa podnio je protiv poslodavca i odgovorne osobe poslodavca optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu, zbog osnovane sumnje da je rad radnika u preraspodijeljenom radnom vremenu trajao duže od Zakonom o radu dopuštenog, čime je poslodavac počinio prekršaj iz članka 67. stavka 4. Zakona o radu („Narodne novine“ br. 93/14) koji je kažnjiv po članku 229. stavku 1. točci 22. i stavku 2. toga Zakona – ističe se u odgovoru.

Napominju ujedno da je u tijeku obavljanje novog inspekcijskog nadzora u području primjene propisa o radnim odnosima kod navedenog poslodavca gdje inspektor rada obavlja nadzor i na okolnosti kao što su isplata plaće radnicima za rujan 2016., raspored radnog vremena radnika i drugo, koji je započeo i prije zaprimanja našeg upita.

Ističe se dalje da će portal pozega.eu o utvrđenom stanju i poduzetim inspekcijskim mjerama izvijestiti nakon okončanja toga nadzora.

Podsjetimo, radnice Sloge u nekoliko su nas navrata molile da pišemo o izuzetno teškim uvjetima rada, kršenju radničkih i ljudskih prava, velikom broju prekovremenih sati, kašnjenju s isplatama zasluženih plaća, raznim zastrašivanjima i još mnogo toga. Javno smo o svemu progovorili što je rezultiralo reakcijom nadležne inspekcija da u najmanju ruku zaštiti dostojanstvo radnica i njihovih minimalnih prava.

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: