Inicijativa za gradnju biciklističke staze od Ruševa do Sovskog jezera i natrag

Autor: Jelenko Topić

Buduća biciklistička staza Ruševo trebala bi biti smještena po pitomim predjelima istočnog dijela Požeške kotline što znači na prostoru između gradova Slavonski Brod, Đakovo, Našice i Požega.

Poznat po brojnim poticajima za razvoj Ruševa i čaglinskog kraja, za koje je izdvajao i dosta vlastitog novca, umirovljeni danski poduzetnik hrvatskih korijena Kruno Kaić, koji je rođen u Trenkovu, tvrdi da je to idealan prostor za biciklističku stazu jer bi prolazeći na padinama Dilj gore bila izvrstan spoj nizinskih puteva i brdskih staza koje prate šume ovoga kraja.

-Ova biciklistička staza u dužini od 12 kilometara vodi nas od Ruševo prema Sovskom jezeru koje svojim položajem u središnjem dijelu Slavonije predstavlja izrazito vrijedan fenomen ne samo na području Slavonije već i u širem prostoru Panonske nizine gledajući ga u okvirima europskih regija – kaže nam inicijator Kaić. Sovsko jezero koje se u tradiciji lokalnog stanovništva naziva i Diljsko oko spoj je mitske estetike i ekološke svijesti.

-To jezero, koje možemo zvati i najmanjim prirodnim jezerom čitave Panonske nizine skriveno između visokih hrastovih i bukovih šuma Dilj gore na nadmorskoj visini od 430 metara, jedinstveno je po svojim osobitostima u čitavom prostoru kontinentalne Hrvatske, a upravo ova prirodnost i originalnost Sovskog jezera u proteklim desetljećima postala je simbolom ekološkog pokreta za stanovništvo Slavonije i Baranje koje čini oko petine ukupnog stanovništva Hrvatske – nastavlja naš sugovornik i dodaje da je staza Ruševo prirodni je slijed događanja u razvoju ekološke svijesti. Njenom izgradnjom će se omogućiti bolja vidljivost ovog prostora za sve ljubitelje prirode i ekologije koji će se u slijedećim godinama kretati poznatom trasom Euro Vello rute 13 koja prolazi svojim dijelom kroz Hrvatsku.

Mišljenje je da bi navedena biciklistička staza Ruševo imala edukativnu i rekreativnu vrijednost. U edukativnom smislu ova biciklistička staza je poveznica prirodne baštine kontinentalne Hrvatske sa europskim biciklističkim rutama i predstavlja mjesto edukacije o bogatoj i raznolikoj prirodnoj baštini ovog dijela naše zemlje, a kao rekreativna novost omogućit će podizanje svijesti za biciklističke sportove i vožnje biciklom kroz prirodni ambijent s ciljem promocije zdravih životnih stilova lokalnog stanovništva i sve brojnijih posjetitelja koji iz europskih zemalja sve više dolaze i na ove prostore.

Zbog toga će se web stranica slavonia.biz u sljedećem razdoblju i nadalje će se zalagati u smjeru kvalitetnog razvoja biciklističke rute Ruševo sukladno standardima suvremenih europskih znanja i vještina u razvoju biciklističkih staza i biciklističke kulture europskih građana.

-Pozivamo vas da tijekom godine posjetite neki od postojećih turističkih sadržaja i događanja na prostoru uz ovu rutu kroz zaštićeni krajolik Sovsko jezero. Donacije za izgradnju Biciklističke rute Ruševo mogu se uplatiti na adresu elektroničke pošte Općine Čaglin kako bi potakli lokalnu samoupravu da prihvati ovu inicijativu za uređenje staze koja će postati više od lokalne turističke atrakcije za brojne stanovnike pet slavonskih županija, posebice djecu, mlade i sve ostale generacije ljubitelja prirode i tradicijske kulture ovog dijela zemlje – zaključio je Kruno Kaić.

Dodaje da je u razgovoru sa Hrvatskim šumama dobio privolu da se za ovu namjenu koriste šumski putevi, a volonteri bi sami trebali obilježiti stazu koja bi se sa Sovskog jezera vratila natrag u Ruševo.

Foto: Ilustracija

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88