Impresivan rad i program rada Povijesne postrojbe “Trenkovi panduri”

Autor: D.K.

POŽEGA – Složna ekipa vrijednih članova Povijesne postrojbe “Trenkovih pandura” sinoć se na godišnjoj skupštini pohvalila sa brojnim aktivnostima, nastupima i gostovanjima što ostvaruju sa skromnim proračunom ulažući vlastita sredstva, trud i vrijeme. Iz svakog njihovog nastupa i pojavljivanja u javnosti može se zaključiti da žele zadržali visoku razinu profesionalnosti u predstavljanju svoga grada na dostojan način kakao u RH tako i u drugim zemljama EU iz kojih im stižu brojni pozivi da dođu na gostovanje.

-Iza nas je 2014. godina, koju bilježimo kao 7. uspješnu godinu našeg rada. Osim naših redovnih  godišnjih aktivnosti, udruga svake godine bilježi i nove  aktivnosti. U 2014. godini sudjelovali smo na 41 raznom događanju Dugo bi trajalo kada bi nabrajali sve naše aktivnosti, zato ću nabrojiti samo neke na kojima smo nastupili, Vincelovo u Kutjevu d.d., Projekt Zeleno-plavo i Vincelovu u Požegi, Dan grada Pregrade i Kostelu, snimanju emisije Lijepom našom u Požegi te turističkoj grupi iz Turske, Španjolske, Poljske i Grčke gdje smo održali predavanje o povijesti Trenkovi pandura. Sudjelovali smo na obilježavanju obljetnice Bljeska, obilježavanju Dana državnosti, obljetnici osnivanja 63. sa.bataljuna i 123. brigade, obljetnici pogibije branitelja na Papuku i Kamenskoj, na prisegama 12. i 13. naraštaja dragovoljnih ročnika u vojarni 123. brigade u Požegi, obljetnici pada požeške vojarne i rada UHDDR Požega – istaknuo je predsjednik Povijesne postrojne Trenkovi panduri Vladimir Potnar.

Udruga koja broji svega 15 aktivnih članova nastupila je izvan granica naše županije te se predstavila i na Križevačkom velikom spravišću i danu grada Križevaca, danu grada Bakra, Đurđevca i Karlovca kojom prigodom su sudjelovali na njihovim tradicionalnim manifestacijama. Postrojba je nastupala i na važnijih crkvenih blagdanima i obljetnicama u Mariji Bistrici i Voćinu, a rado se odazivaju i na koncerte humanitarnog karaktera kako bi svojom nazočnošću dali svoj doprinos svakoj takvoj hvalevrijednoj akciji.

Izvan RH bilježe gostovanja na 30. obljetnici prikazivanje kazališne predstave Crna godina u Bavarskom mjestu Halsbach koja prikazuje dolazak Trenkovih pandura u njihovo mjesto davne 1742. te na Hajdučkim danima u Tomislavgradu i 22. obljetnici brigade „Kralj Tomislav“.

-Zajedno sa Turističkom zajednicom Grada Požege sudjelovali smo u organizaciji mimohoda povijesnih postrojbi povodom obilježavanja Dana grada Požege, a organizirali smo i prezentaciju časničke odore  53. pješačke pukovnije gdje su naši suradnici Vladimir  Brnardić i Tomislav Aralica održali predavanje o 53. pješačkoj pukovniji i Trenkovim pandurima – ističe Potnar.

Brojne značajke vezane su za, slobodno se može reći, jednu od najuzornih udruga koje djeluju u ovom kraju od koje se može mnogo toga naučiti. U svakom slučaju nastavit će se sa radom praćenja svih aktivnosti udruge jer to zaslužuju.

Uz izvješće o radu na Skupštini je podneseno i financijsko izvješće te plan rada za 2015. godinu o kojem ćemo naknadno u razgovoru sa odgovornima pisati.

Što se tiče pomoći kako bi udruga funkcionirala uz grad Požegu, rad udruge su pomogli, u 2014. godini, Spin Valis d.d., Kutjevo d.d.,  Tomy d.o.o., općina Čaglin,  DVD Požega, Robert Hećimović te Sanja i Zlatko Vuković, od kojih se očekuje pomoć ako ne i veća ali barem na isti način i u ovoj godini.

Onima koji svojim doprinosom pomažu i podupiru rad udruge na bilo koji način uručena su priznanja i zahvalnice, predsjednik DVD-a Požega Šimun Miletić, uručio je predsjedniku Trenkovih pandura Vladimiru Potnaru knjigu koja je izdana o 140. obljetnici DVD-a Požega. 

Više iz kategorije