Imenovanje povjerenika Vlade za općinu Čaglin do 15.siječnja!?

Autor: Požega Portal

ČAGLIN – U Požeško-slavonskoj županiji kao da postaje praksa da se svake godine u jednoj lokalnoj samoupravi održavaju prijevremeni izbori, prošle godine Kutjevo, ove Čaglin. Tako se očekuje da će Vlada RH, na svojoj sjednici narednog tjedna imenovati povjerenika Vlade za općinu Čaglin koji će obavljati poslove iz nadležnosti raspuštenog Općinskog vijeća i načelnika općine i njegovog zamjenika budući u Zakonom predviđenom roku nisu donijeti proračuni niti odluke o privremenom financiranju za ti jedinicu lokalne samouprave.

Bilo je za očekivati da neće biti donesen proračun za općinu Čaglin jer je došlo do određenih nesuglasica kako između HNS-ovih vijećnika i njihovog načelnika koji je obnašao izvršnu vlast tako i zbog razilaženja drugih članova vijeća u kojem su bili zastupljeni članovi iz redova HDZ-a, HSS-a, SDP-a i HSU-a. Unutar redova drugih stranaka je također je došlo do razlaza i isključenja što se u svakom slučaju naslutiti još krajem prošle godine da su prijevremeni izbori nezaobilazni. Najveća je šteta što će se oko 300 tisuća kuna utrošiti za održavanje prijevremenih izbora koja su se mogla utrošiti za nešto što je daleko potrebnije u razvoju te općine. Veoma će se brzo odmjeriti snage za što se pripremaju gotovo sve jače političke stranke koje će istaknuti svog kandidata za načelničko mjesto i pokušati barem u koaliciji pridobiti većinu u Općinskom vijeću kako se se ne bi projekti i investicije usporavale.

Povjerenik Vlade obavlja samo nužne i Zakonom propisane poslove do izbora nove izvršne i zakonodavne vlasti na način da može donositi ili mijenjati opće akte jedinice lokalne samouprave samo ako je to potrebno radi provedbe zakona ili drugog propisa ili usklađivanja sa zakonom ili drugim propisom.

Povjerenik ne može donositi ili mijenjati proračun jedinice lokalne i ne može raspolagati njezinom imovinom, osim ako je to nužno radi izvršenja ranije preuzetih obveza ili dovršenja ranije započetih poslova. Financiranje općine i svih potrebnih poslova se vrši na temelju proračuna prethodne godine, a najkasnije do proteka roka od 90 dana od dana konstituiranja novoizabranoga predstavničkog tijela. Povjerenik je dužan osigurati ostvarivanje prava i obveza građana i pravnih osoba u jedinici lokalne samouprave do uspostave njezinih tijela.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: