Imali su što vidjeti i naučiti: Požeški energetičari posjetili jedinstvenu tvornicu staklene ambalaže “Vetropack”

Autor: D.K.

blankHUM NA SUTLI / KUMROVEC / POŽEGA – Društvo energetičara Požega proteklog je vikenda posjetilo tvrtku Vetropack, jedinu tvornicu staklene ambalaže u Republici Hrvatskoj koja je smještena na sjeverozapadu Hrvatske na samoj granici sa Slovenijom, Humu na Sutli. Ta tvornica proizvodi, prodaje i distribuira staklenu ambalažu na tržištima Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, kao i na tržištima ostalih zemalja jugoistočne Europe. Godišnja proizvodnja je više od milijardu jedinica staklene ambalaže.

blankTvrtka Vetropack je nastala 1860. godine, a 1996. godine preuzela ju je švicarska tvrtka koja ima još dvije tvornice u Austriji, te po jednu u Švicarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini. Trenutno u tvornici u Humu na Sutli radi nešto više od 600 radnika.

Članovi Društva energetičara Požega koji su bili na stručnoj ekskurziji imali su što vidjeti i upoznati se s najmodernijim tehnologijama i inovacijama, a prikazana im je cjelokupna proizvodnja, od početne pripreme sirovine, taljenja, oblikovanja, hlađenja, kontrole do pakiranja i skladištenja. Kod proizvodnje se osnovne sirovine (kvarcni pijesak, kalcit, soda, dolomit i feldšpat) miješaju s 42% sortiranog recikliranog stakla. Korištenjem recikliranog stakla značajno se smanjuje energija potrebna za proizvodnju stakla.

blank-Napomenuli su nam da bi udio recikliranog stakla u proizvodnji bio i veći da u Hrvatskoj postoji veća svijest o reciklaži stakla – ističe Mato Vuković tajnik Društva energetičara naglašavajući kako u tvornici danonoćno rade tri peći koje proizvode standardnu bijelu, smeđu i zelenu staklenu ambalažu, a moguće je prema narudžbi napraviti i jedanaest specijalnih boja.

-Upoznali su nas i kako trenutno mogu proizvesti oko 400 različitih vrsta staklenih ambalaža – dodaje Vuković.Nakon obilaska tvornice požeški su energetičari posjetili i spomenik hrvatskoj himni “Lijepa naša domovino” koji se nalazi na ulazu u Općinu Kumrovec, na cesti Klanjec – Kumrovec.

blankIdućeg dana posjetili su energetski dio Westgatea, najvećeg trgovačkog centra u Hrvatskoj koji se prostire na 226.000 m2 bruto površine i 100.000 m2 prodajnih prostora, gdje su im ljubazni domaćini pokazali impresivan sustav grijanja na samom krovu zgrade koji se sastoji od tri kotlovnice ukupne snage 12 MW i hlađenja sustava korištenjem banke leda ukupne rashladne snage 12 MW.

-Ovim impresivnim brojkama treba nadodati i 25 MW električne snage raspoređenih u sedam trafostanica i sustav protupožarne zaštite koji se sastoji od nevjerojatnih 24.000 sprinklera – zaključio je Mato Vuković, tajnik Društva energetičara Požega.

blank

Foto: M.V.

Više iz kategorije

 
blank

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek