Imali su što vidjeti i naučiti: Požeški energetičari posjetili jedinstvenu tvornicu staklene ambalaže “Vetropack”

Autor: D.K.

HUM NA SUTLI / KUMROVEC / POŽEGA – Društvo energetičara Požega proteklog je vikenda posjetilo tvrtku Vetropack, jedinu tvornicu staklene ambalaže u Republici Hrvatskoj koja je smještena na sjeverozapadu Hrvatske na samoj granici sa Slovenijom, Humu na Sutli. Ta tvornica proizvodi, prodaje i distribuira staklenu ambalažu na tržištima Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, kao i na tržištima ostalih zemalja jugoistočne Europe. Godišnja proizvodnja je više od milijardu jedinica staklene ambalaže.

Tvrtka Vetropack je nastala 1860. godine, a 1996. godine preuzela ju je švicarska tvrtka koja ima još dvije tvornice u Austriji, te po jednu u Švicarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini. Trenutno u tvornici u Humu na Sutli radi nešto više od 600 radnika.

Članovi Društva energetičara Požega koji su bili na stručnoj ekskurziji imali su što vidjeti i upoznati se s najmodernijim tehnologijama i inovacijama, a prikazana im je cjelokupna proizvodnja, od početne pripreme sirovine, taljenja, oblikovanja, hlađenja, kontrole do pakiranja i skladištenja. Kod proizvodnje se osnovne sirovine (kvarcni pijesak, kalcit, soda, dolomit i feldšpat) miješaju s 42% sortiranog recikliranog stakla. Korištenjem recikliranog stakla značajno se smanjuje energija potrebna za proizvodnju stakla.

-Napomenuli su nam da bi udio recikliranog stakla u proizvodnji bio i veći da u Hrvatskoj postoji veća svijest o reciklaži stakla – ističe Mato Vuković tajnik Društva energetičara naglašavajući kako u tvornici danonoćno rade tri peći koje proizvode standardnu bijelu, smeđu i zelenu staklenu ambalažu, a moguće je prema narudžbi napraviti i jedanaest specijalnih boja.

-Upoznali su nas i kako trenutno mogu proizvesti oko 400 različitih vrsta staklenih ambalaža – dodaje Vuković.Nakon obilaska tvornice požeški su energetičari posjetili i spomenik hrvatskoj himni “Lijepa naša domovino” koji se nalazi na ulazu u Općinu Kumrovec, na cesti Klanjec – Kumrovec.

Idućeg dana posjetili su energetski dio Westgatea, najvećeg trgovačkog centra u Hrvatskoj koji se prostire na 226.000 m2 bruto površine i 100.000 m2 prodajnih prostora, gdje su im ljubazni domaćini pokazali impresivan sustav grijanja na samom krovu zgrade koji se sastoji od tri kotlovnice ukupne snage 12 MW i hlađenja sustava korištenjem banke leda ukupne rashladne snage 12 MW.

-Ovim impresivnim brojkama treba nadodati i 25 MW električne snage raspoređenih u sedam trafostanica i sustav protupožarne zaštite koji se sastoji od nevjerojatnih 24.000 sprinklera – zaključio je Mato Vuković, tajnik Društva energetičara Požega.

Foto: M.V.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot