Ilinje u Striježevici okupilo na narodnom veselju stotine osoba

Autor: Jelenko Topić

Slaveći blagdan pravoslavnog Svetog Ilije ili kako ga u narodu zovu Ilinje 2. kolovoza svake godine se tradicionalno u selu Striježevica pod Papukom okuplja veliki broj vjernika i ljubitelja druženja uz narodne pjesme. Tako je bilo i ove godine, a okupilo se više stotina osoba iz ovog kraja, te drugih područja posebice pakračkog, orahovičkog i daruvarskog kraja, te iz inozemstva (Njemačka, Srbija, Bosna i Hercegovina itd.), a dio njih su zbog ratova raseljeni sa ovdašnjih višestoljetnih ognjišta.

Ova svetkovina traje više stoljeća, a služena je liturgija na temeljima crkve sv. Ilije, srušene u Drugom svjetskom ratu. Po teritorijalnoj podjeli Pravoslavne crkve područje pod Papukom pripada parohiji Pakrac.

Narodno veselje je bilo pod šatorom požeškog ugostiteljstva Plava ruža vlasnika Željka Luša, a pripremili su na ražnju pečene prasce i janjce, te jela sa roštilja uz odabrana pića.

Tu je za brojne posjetitelje nastupio glazbeni sastav pod vodstvom harmonikaša znamenitog imena Piroćanac, a odabrane izvorne i tradicionalne narodne pjesme ovog naroda pjevao je stalni gost narodnih veselja Đoko Pašić iz obližnjeg Podsreća. Bilo je nostalgičnih i veselih pjesama, zaigralo se veliko kolo, a veselje je potrajalo do kasnih noćnih sati.

Gledajući po registracijskim oznakama automobila tu su bili ljudi iz nekoliko susjednih zemalja. Očito je riječ o raseljenima i njihovoj rodbini, koji se u ovoj prigodi jednom godišnje okupljaju i druže u veselom raspoloženju.

Više iz kategorije