Ikavica iz duše kao poveznica sa slavonskim vremenima iz dana šorova i čijala /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

Dvorana svjetlosti Gradske knjižnice Požega odisala je ovih dana ikavicom, te divanima o prošlim vremenima u stihovima pjesnika.  Glazbeno-scenska priredba Ajmo ikavicom  u organizaciji Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije Matko Peić, privukla je brojne poklonike koji su mogli uživati u slavonskim napjevima Pjevačke skupine HKUD Slavonija iz Jakšića dok je Klapa Sveti Lovro publici približila dalmatinsku ikavicu.

Uz članove Udruge Mariju Iličić, Sandru Halt Ćuže, Anu Neferović, Željku Rezo, Katu Tutić, Dragutina Kepića, Miru Šulc i Ivana Abibović svoju poeziju na ikavici kazivao je gost Josip Lakušić poznatiji kao Joza Bebrinski iz Bebrine, dok je Antonija Janček iz KUD-a Požeška dolina kazivala pjesmu Ivana Abibovića.

Cijeli dojam ikavice začinio je Ivica Koprivnjak član Amaterskog kazališta iz Belišća koji je vrlo životno i uvjerljivo izveo dijelove monologa Đuka Begović, te kako on sam kaže ostavio sam vam dušu večeras. Na kraju večeri Ivan Abibović i Joza Bebrinski izveli su tzv. udvajanje na ikavici govoreći svoje šaljive stihove pa tko zna izreći bolje i više.

Bilo je to lijepo podsjećanje na prohujala vremena kada je Slavonija obilovala šorovima, čijalima i veselim pjesmama. Peićevci su na kraju poručili dogodine se opet vidimo! 

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88