Ide traktor, a vozača nigdje!

Autor: D.K.

Supruga Tea Kristijana podržava u svemu, pa tako i u poslu, a u šali nam je kazala kako je kao dječačić, dok je išao traktorom kroz selo, nasmijavao ljude jer su vidjeli traktor, a vozača nigdje.

Od malih nogu zanimala me samo poljoprivreda. U svom trećem razredu osnovne škole već sam znao orati i pripremati zemlju za što god je trebalo. Završio sam Poljoprivredno-prehrambenu školu u Požegi. iako sam imao dosta ponuda da idem raditi u razne firme, odlučio sam otvoriti svoj OPG i baviti se isključivo ratarstvom. – za SBplus kazao je mladi 27-godišnji poljoprivrednik  Kristijan Andrišek koji je sa svojom suprugom Teom odlučio zasaditi lješnjake koje će naslijediti i maleni sin Rafael.

Kristijan se odlučio prijaviti na mjeru za mlade poljoprivrednike i dobio sredstva EU fondova te prošle godine u ožujku zasadio oko 500 nasada lješnjaka na 1,12 hektara zemlje. Za lješnjake su se odlučili jer je to proizvod koji je sve traženiji na domaćem i svjetskom tržištu, a na području Hrvatske njegova proizvodnja je vrlo mala.

Njegov uzgoj nije kompliciran, ne napadaju ga mnoge bolesti i nametnici, zadovoljava se i skromnijim uvjetima. Prije samog podizanja nasada odnijeli smo tlo na analizu kako bismo utvrdili sadržaj fosfora, kalija i vapna u zemlji i na temelju analize dobili smo preporuke kako tretirati površinu za sadnju. Zemlju smo morali gnojiti organskim i mineralnim materijama, a materije smo nadoknadili dodavanjem komposta. Nakon tretiranja zemljišta gnojivima, morao sam ga orati i tanjurati. Zatim smo zasadili istarski dugi i rimski lješnjak. – dodao je Kristijan.

Supruga Tea podržava Kristijana u svemu, pa tako i u poslu, a u šali nam je kazala kako je kao dječačić, dok je išao traktorom kroz selo, nasmijavao ljude jer su vidjeli traktor, a vozača nigdje. Objasnila nam je i po čemu se razlikuju ove dvije vrste lješnjaka.

Istarski dugi lješnjak ima grm koji je dosta bujan više ide u širinu nego u visinu, pa ima loptasti oblik. U usporedbi s nekim drugim sortama, daje redovitiju i obilniju berbu, a manje strada od lijeskotoča jer ima i tvrdu ljusku. Zasadili smo ga s rimskom sortom jer ga je moguće, u vrijeme cvjetanja, oprašivati njime. Plod istarskog je krupan, ovalno duguljastog oblika i pravilno zasvođen. Rimski lješnjak ima vrlo bujno stablo, iako je grm, raste uspravno. Samosterilna je sorta, ali kao što sam ranije kazala, dobar je oprašivač za standardne sorte. Plod je okruglastog oblika i malo izduženiji. – za SBplus kazala je supruga Tea.

Za uspješnu proizvodnju, naravno potrebna je pravilna i pažljiva briga o lješnjaku, biljka treba dobiti dovoljno hranjivih tvari kao i vode, a mora se vršiti i rezidba te zaštita.

– Rezidba mladih stabala lješnjaka radi se zbog pravilnog razvoja osnovnih grana, a time dolazi do pravilnog razgranavanja, da se oni suvišni izdanci odrežu do osnove. U biti u prvim godinama rezidba stabala lješnjaka je neznatna, a sa starošću stabla njen intenzitet se povećava. Ovdje ima dosta divljači pa smo morali oko nasada staviti i zaštitnu mrežu, no na nekim nasadima divljač ih je strgala. – kazao je Kristijan.

Ova mlada obitelj tek je krenula u ‘korak’ s lješnjacima, a već dosta toga znaju, no i sami kažu cijeli život se uči. Svoje znanje prenosit će i sinu Rafaelu.

Tekst i foto: Petra Supan / sbplus

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88