“Hrvatsko proljeće olako je zaboravljeno”: Požeško-slavonski župan primio sedmoricu živućih proljećara

Autor: D.K.

POŽEGA- Pomalo dirljiv susret bio je danas u uredu požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića koji je primio živuće “požeške proljećare” predvođene prof.dr.sc. Antunom Lovrićem koji su župana izvjestili o skupu koji će se krajem mjeseca održati u Vinkovcima.

prof.dr.sc. Antun Lovrić

Prof. Lovrić je istakao kako je u završnici pisanje knjige “Hrvatsko proljeće u Požeštini” koja bi trebala ugledati svjetlo dana do kraja godine te da će Požeško-slavonska županija biti nakladnik tog uratka. 

-Svečanost u povodu 45. obljetnice represivnog gušenja Hrvatskog proljeća održat će se u Vinkovcima, uz pomoć Ivice Vrkića, jedinog preživjelog sudionika Karađorđeva, uz pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Bit će to skup u obrascu okruglog stola s nekoliko izlaganja -istakao je prof.dr.sc. Antun Lovrić dodajući kako je Požega bila jedna od onih iz općina iz koje se širio masovni pokret, reformska vizija Hrvatske, konačno doživljena 1991. godine.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

Župan Alojz Tomašević izrazio je zadovoljstvo i čast da kao župan može ugostiti osobe koje su stvarale  povijest i ugradile svoje težnje i napore u temelje suvremene Hrvatske te da bi i njegov pokojni otac da je živ bio s njima jer je i on dionik tog vremena zbog kojeg je njihova obitelj puno toga pretpjela. 

-Hrvatsko proljeće olako je zaboravljeno. Punih 45 godina nakon svih onih zbivanja, treba reći što se dogodilo, treba napisati knjige, Županija će biti nakladnik, a kao župan želim da se i ti dokumenti stave u knjižnice jer hrvatsku povijest koja je iskrivljena treba vratiti na put istine – naglasio je župan Tomašević.

Uz Antuna Lovrića susretu su nazočili, Josip Hurtiš, Stipe Čirko, Đuro Šulc, Franjo Pavlović, Augustin Raguž i Franjo Brezicki kao jedini preživjeli od sudionika požeškog Hrvatskog proljeća.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot