Hrvatski poljoprivrednici nemaju pravo glasa u moćnoj EU udruzi

Autor: R.K.

Zbog nedostatka novca, Hrvatska, iako je članica Europske unije, zasad nema punopravnog predstavnika s pravom glasa u udruženje COPA-COGECA, koje mnogi smatraju jednom od najmoćnijih europskih poljoprivrednih organizacija.

 

logo_copa_cogecaRiječ je, zapravo, o dva udruženja – COPA je europsko udruženje poljoprivrednika koje ima 60 punopravnih članica iz zemalja EU-a, dok COGECA okuplja poljoprivredne zadruge i ima 35 punopravnih članica. Njihov je cilj zastupanje interesa europskog poljoprivrednog sektora u institucijama EU-a.

Uvjete za punopravno članstvo ima Hrvatska poljoprivredna komora (HPK), međutim, kako nam je otkrio predsjednik Komore Mato Brlošić, iznos godišnje članarine previsok je da bi je HPK mogao financirati isključivo iz vlastitih sredstava.

– COPA-COGECA vrlo je jaka lobistička organizacija. Da smo punopravni članovi, mogli bismo sudjelovati u donošenju odluka i dobivati sve informacije koje se tiču poljoprivrede. No, zasad smo samo pridruženi članovi, što znači da nemamo pravo glasa, kazao nam je Brlošić.

Kako doznajemo iz poljoprivredne komore, pridruženi članovi plaćaju oko tisuću eura članarine, dok je puno-pravno članstvo daleko skuplje. Iznos koji punopravne članice moraju uplatiti računa se svake godine iznova, a za Hrvatsku bi, prema izračunima HPK, a za prošlu godinu iznosio gotovo 25 tisuća eura.

Pomoć iz proračuna

I zbog toga pitanja, Komora je, ističe njezin predsjednik, prošle godine zatražila sastanak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.

– Očekujemo sastanak s ministrom, da jedna od tema bude i aktivno članstvo u udruženju COPA-COGECA. Smatram da bi i hrvatskim poljoprivrednicima i Ministarstvu koristilo da smo punopravni članovi te organizacije. Htjeli bismo stoga vidjeti može li se članarina sufinancirati dijelom iz proračuna Ministarstva, istaknuo je Brlošić koji jednim od mogućih rješenja smatra i uvođenje obaveznog članstva u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori iz čega bi se onda mogla sufinancirati članarina u europskoj organizaciji.

U Ministarstvu poljoprivrede svjesni su važnosti europskog udruženja poljoprivrednika i njegovog utjecaja na donošenje europskih pravila u poljoprivrednom sektoru. Potvrdili su nam da bi se ministarJakovina već tijekom sljedećeg tjedna trebao sastati s predstavnicima HPK.

“Na tom sastanku bit će riječi i o članstvu u COPA-COGECA-i”, kažu u Jakovininom resoru, ali dodaju da u ovom trenutku nema naznaka da bi se zakon o HPK mijenjao na način da se uvede obavezno članstvo u toj komori.

Sve košta

HSS-ovac Josip Kraljičković, koji je svojedobno bio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, i sam se uvjerio u važnost koju COPA-COGECA ima u Bruxellesu, pa ističe da su njezini predstavnici “prisutni kod svih ozbiljnijih razgovora” u europskim institucijama. No, iako bi članstvo, veli, bilo korisno, “to sve košta”. Kraljičković podsjeća i da je Hrvatska, kao članica, u drugačijoj poziciji jer u Bruxellesu ima i druge kanale za zastupanje svojih interesa.

– Poziciju Hrvatske prvenstveno se brani na Vijeću EU. Problem je jedino kako se naši predstavnici pripremaju, s kime komuniciraju, znaju li kakvo je stanje na terenu, ističe HSS-ovac, koji se slaže da hrvatskoj poljoprivredi ne može presudno pomoći članstvo ni u kakvoj udruzi, ako posao nije odrađen kod kuće.

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek