Hrvatskoj je potrebna sveobuhvatna reforma zdravstva

Autor: Požega Portal

POŽEGA – Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) kao strukovna organizacija na razini države okuplja doktore medicine s odobrenjem za samostalan rad u Republici Hrvatskoj s ciljem podizanja općeg društvenog ugleda i poboljšanja ekonomskog položaja liječnika. Kao takva organizacija nastoji djelovati na unapređenju kvalitete, sadržaja i vrste zdravstvene usluge u bolničkim ustanovama kojim povodom su posjetili Opću županijsku bolnicu u Požegi kako bi predstavili njene ciljeve i razloge osnivanja.

dr. Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a

dr. Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a

-Ovdje smo u Požegi kako bismo kolegama predstavili udrugu, kako bi ih upoznali s razlozima zbog kojih smo osnovali udrugu i rekli im o ciljevima naše udruge te što smo napravili i što planiramo raditi. Pozvat ćemo ovdje bolničke liječnike u Požegi da nam se pridruže kako bismo zajedničkim nastupom ostvarili naše primarne ciljeve, a to je da budemo u službi pacijenata i zdravlja ljudi – rekao je dr. Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a te naglasio da su liječnici u Republici Hrvatskoj većinom nezadovoljni jer se nad njima unatrag nekoliko godina vrši pravno nasilje te da su proteklih godina izloženi i protupravnim nasiljem. Hrvatskoj nedostaje liječnika a ono što još više zabrinjava postoji daljnja tendencija odlaska liječničkoga kadra iz Republike Hrvatske. Samo je od ulaska Hrvatske u EU iz Hrvatske otišlo stotinu liječnika a ozbiljnu želju za odlaskom iskazalo je još 750 liječnika koji su prikupili svu potrebnu dokumentaciju za odlazak i rad u inozemstvu.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika ima daleko širi djelokrug za zastupanje radnih prava liječnika od krovnih udruga i sindikata koje smatraju partnerima jer imaju zajednički cilj, što je boljitak za sve liječnike u RH a isto tako istovremeno i za pacijente.

Udruga je osnovana 31. prosinca 2013. godine i trenutno broji oko tisuću članova zaposlenih gotovo u svim bolnicama diljem Hrvatske. Kao takva udruga ne djeluje na principu podružnica po županijama jer žele biti u izravnom kontaktu sa svim članovima. Čelnici udruge su do sada prošli 25 gradova u kojima imaju koordinatore preko kojih i sa kojima žele biti u izravnoj vezi sa svakim liječnikom od kojih očekuju da kažu svoje probleme u svom radu kako bi se svakom pojedincu moglo pomoći uz predloženo i ponuđeno rješenje.

-Oni koji su zlonamjerni kažu da HUBOL želi preuzeti ulogu Hrvatskog liječničkog sindikata. To nama nije cilj niti za to imamo zakonsku osnovu da bismo to radili. Mi želimo otvoriti prostor i pružiti potrebnu podršku sindikatu jer je to jedina legalna i legitimna organizacija koja može zastupati interese hrvatskog liječnika u pregovorima sa našim poslodavcem – istaknuo je dr. Goluža.

dr. Ivan Vukoja, koordinator HUBOL-a u Požegi

Odnos sa resornim ministarstvom je respektirajući koje ima želju za dijalogom što su potvrdili i sa kontaktima koje su s njima ostvarili i od HUBOL-a zatražili neka mišljenja koja su u konačnici prihvaćena. Naglašavaju da kao udruga žele biti konstruktivan partner svakoj strukovnoj zdravstvenoj organizaciji sa željom da pomognu jer samo na takav način mogu učiniti da bude korist ne samo liječnika nego i pacijenata.

-Egzistencijalni je problem i sve gori položaj liječnika u Republici Hrvatskoj što sve dodatno vodi urušavanju zdravstvenog sustava i pogoršavanju ne samo statusa liječnika već i pacijenata za koje je ptianje tko će ih liječiti u dogledno vrijeme ukoliko se određene krucijalne stvari ne promjene. Iz tog razloga HUBOL obilazi bolničke ustanove gdje se prezentiraju ciljevi i rad udruge potencijalnom članstvu iz kojeg su razloga danas ovdje u Požegu došli čelnici HUBOL-a – rekao je koordinator HUBOL-a za Požegu dr. Ivan Vukoja.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: