Hrvatska liječnica iz Pleternice primit će uskoro prestižnu španjolsku nagradu za borbu protiv koronavirusa

Autor: Jelenko Topić

Mlada liječnica Amadea Mjertan(30) rodom Pleterničanka, koja od ožujka u Madridu liječi oboljele od koronavirusa, u listopadu će zajedno s ostalim zdravstvenim radnicima u Španjolskoj dobiti nagradu Princeza od Asturije što će im biti zahvala za požrtvovnost na prvoj crti borbe protiv koronavirusa.

Ta se nagrada dodjeljuje četrdesetak godina u više kategorija za posebna postignuća u umjetnosti, komunikacijama i humanizmu, društvenim znanostima, sportu, književnosti, prirodnim znanostima, tehnologiji, svjetskoj baštini i napretku humanosti.

Ove godine će posebna nagrada biti dodijeljena svim zdravstvenim radnicima koji su od ožujka u Španjolskoj liječili oboljele od koronavirusa, često bez potrebne opreme i u teškim uvjetima. Amadea Mjertan (30), iz Pleternice, tri godine radi u bolnici u središtu glavnog grada Španjolske. Specijalizant je anesteziologije u jedinici intenzivnog liječenja. Kolektivna nagrada, bez materijalnog dijela, bit će uručena na ceremoniji 16. listopada u gradu Oviedu, u sjevernoj pokrajini Asturiji.

Još su nagrađeni skladatelji Ennio Morricone i John Williams(umjetnost), kanadska pjesnikinja Anne Carson (književnost), matematičari Yves Meyer, Emmanuel Candès, Ingrid Daubechies i Terence Tao (znanost), Međunarodni sajam knjige iz Guadalajare i Hay Festival of Literature & Arts (komunikacije i humanizam), makroekonomist Dani Rodrik (društvene znanosti), vozač Formule 1 Carlos Sainz (sport) i svjetski Savez za cijepljenje GAVI (međunarodna suradnja).

Svečana dodjela nagrada bit će održana u smanjenom formatu zbog koronavirusa. Umjesto u kazalištu s 1.300 uzvanika održat će se u hotelu videovezom. U Španjolskoj se do sada inficiralo više od 625 tisuća stanovnika, a preminulo ih je 30.405.

-Izloženi agresivnom virusu, bezuvjetno i predano su njegovali pacijente tijekom izuzetno dugih smjena, ponekad bez adekvatne zaštitne opreme i bez nužnog materijala. Bili su uzor građanima te su iskazali istinske ljudske vrijednosti –  priopćila je zaklada Princeza od Asturije u objašnjenju kolektivne nagrade zdravstvenim radnicima.

Prethodnih mjeseci neki su zdravstveni radnici javno poručili da se odriču tog načelnog priznanja te da bi umjesto njega država trebala povećati iznos novca bolnicama, popraviti uvjete u njima, kupiti dodatnu zaštitnu opremu, te povećati plaće osoblju.

-Preokupacija nam je bila hoće li kapacitet to moći podnijeti, posebno na odjelu intenzivne njege i hoćemo li imati dovoljan broj respiratora. Bojali smo se za pacijente, osobni strah od zaraze ostao je u drugom planu -ističe je ova Pleterničanka. Ona i kolege poredali bi se na hodniku i pljeskom ispraćali oporavljene pacijente.  Zdravstveni radnici dosad nisu primili nikakvo materijalno priznanje od države ili od bolnice. No, zato svake večeri stotine tisuća Španjolaca izlaze na balkone i zahvaljuju im pljeskom.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »