Hruška uz znanstvenu potporu izradio kobasice od mesa divlje svinje

 

BJELIŠEVAC – Primjer suradnje obiteljskog gospodarstva, znastvenika i lovaca traje se u ovom selu kutjevačkog kraja. Kobasica sa mesom divlje svinje ima izuzetne nutritivne karakteristike, no proizvodnja nije standardizirana pa Vijeće za istraživanja u poljoprivredi RH i Ministarstvo poljoprivrede sa stručnjacima Agronomskog fakulteta Zagreb i u suradnji sa Hrvatskim lovačkim savezom, odnosno Lovačkim savezom Požeško-slavonske županije i OPG Hruška iz Bjeliševca pokraj Kutjeva zajednički provode projekt istraživanja i primjene znanosti s ciljem unapređenja tehnlogije i poboljšanja proizvodnje suhomesnatih proizvoda uz korištenje mesa divlje svinje.

doc. dr. sc. Mirna Mrkonjić Fuka, profesorica na zagrebačkog Agronomskom fakultetu

-Ta delicija ima velike mogućnosti zbog nutritivnih karakteristika i potencijala toga mesa sa velikih lovnih površina u našoj zemlji, pa smo kroz istraživanja  u laboratoriju izolirali i izdvojili mikroorganizme iz tradicionalnih sireva, te ih koristili u proizvodnji kobasica kod ovog poznatog proizvođača domaćih suhomesnatih proizvoda-istakla je voditeljica projekta dr. sc. Mirna Mrkonjić Fuka sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Procjene su da se u našoj zemlji godišnje iz lova proizvode 1500 tona mesa divljači od čega je polovina meso divlje svinje, a očekivanja su da će tržište tražiti proizvode kao što je kobasica od toga mesa. Lovci su tako za ovaj projekt u Požeškoj kotlini osigurali meso divlje svinje, koje je nakon odstrela pregledano i kontrolirano, te je od njega proizvodeno 80 kilograma kobasice.

Vjenceslav Hruška

-Kobasica je spravljana sa standardnim začinima u domaćoj slavonskoj kobasici,  u njoj je polovina meso domaće svinje iz našeg uzgoja, te ostatak meso divlje svinje- kaže proizvođač  Vjenceslav Hruška dodajući da je ova proizvodnja nešto skuplja zbog udjela mesa divljači u kobasici, no ona se u prehrani može koristiti mjesec i pol dana nakon punjenja tj kada prođe proces sušenja i zrenja. On nadalje smatra da bi na ovaj način bilo dobro spravljati sličnu kobasicu kao ovu, no u crijevo većeg promjera po uzoru na tzv. Kulenovu seku, koja je prepoznatljiv proizvod u slavonskim dvorištima.

 Ova kobasica je spravljana za navedeni projekt, a OPG Hruška ranije je spravljao slične kobasice od mesa divljači. Sudionici projekta ovom prigodom su zajedno sa predstavnicima lovaca i medija kušali novi suhomesnati uradak, a njihove reakcije su bile izuzetno dobre.

0 Comment

Send a Comment