Požega.eu

HPD Gojzerica, mlado društvo iskusnih planinara: Ambiciozni planovi i izleti od Požeške gore do albanskih Prokletija

PRIJE 6 GODINA
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | HPD Gojzerica, mlado društvo iskusnih planinara: Ambiciozni planovi i izleti od Požeške gore do albanskih Prokletija Požega.eu | HPD Gojzerica, mlado društvo iskusnih planinara: Ambiciozni planovi i izleti od Požeške gore do albanskih Prokletija

PRIJE 6 GODINA
TEKST: D.K.

POŽEGA - HPD Gojzerica, mlado društvo iskusnih planinara: Ambiciozni planovi i izleti od Papuka do albanskih Prokletija

Iako je na planinarskoj „sceni“ tek tri mjeseca, HPD Gojzerica već sada okuplja 50 članova. Brojka je to kojom se ne mogu podičiti ni neka puno starija planinarska društva. No, cilj nije samo omasoviti članstvo već ga i aktivirati zbog čega je ovo mlado društvo napravilo godišnji plan izleta prilagođen i početnicima i iskusnim planinarima.

- Od ukupnog broja izleta  tri su izvan granica Lijepe naše. U planu imamo jedan šestodnevni, jedan četverodnevni, četiri trodnevna i jedan dvodnevni izlet te više jednodnevnih izleta. U planu su nam pohodi slavonskim planinama, zatim izlet na Bijele i Samarske stijene, Premužićevu stazu (Velebit), Triglav, Srednji Velebit te zimski uspon na Vlašić . Zasigurno najzanimljiviji je petodnevni izlet na Prokletije u Albaniji, a u planu su nam i vrlo zanimljivi edukativno-botanički izleti. Ići ćemo i u goste drugim planinarskim društvima – istaknula je na konferenciji za novinare Silvija Čajka, članica Upravnog odbora HPD Gojzerica.

- Izlet u Albaniju na koji odlazimo od 20. do 25. lipnja tehnički je i organizacijski vrlo zahtjevan. Riječ je o pohodu koji još nije zabilježila nijedna tako velika grupa planinara pa su članovi požeške Gojzerice prvi u Hrvatskoj. Cilj nam je popeti se na najviši vrh Dinarida Maja Jezerce ( 2.694 mnv) s albanske strane.  Cijeli izlet pomno je isplaniran i zbog zahtjevnosti tura vodit će ih lokalni vodiči. Pripremili smo i edukativne sadržaje tijekom boravka u Albaniji, a pred nama su sad važne pripreme za ovaj nimalo lagan uspon na najviši vrh Prokletija koji traje gotovo 16 sati – rekao je Ratimir Čajka, voditelj Sekcije za organiziranje izleta i vodiče i organizator izleta na Prokletije.

HPD Gojzerica ima šest aktivnih sekcija.

- Imamo Sekciju za organiziranje izleta i vodiče koju vodi Ratimir Čajka, Sekciju za visokogorske i alpinističke aktivnosti koju vodi Mario Jakobović, Sekciju za školovanje kadrova i edukacije pod vodstvom Frane Barišića, Sekciju za održavanje planinarskih putova i markaciste koju vodi Zdravko Matičević, Sekciju za spašavanje i zaštitu života pod vodstvom Ivana Papca i Sekciju za zaštitu prirode i promociju zdravog života koju vodi Ivica Šnajder – pojasnio je Višeslav Turković, predsjednik društva.

Članovi Gojzerice gotovo svakog su vikenda na nekom od gorja Lijepe naše. Kako rad društva podrazumijeva i edukativne sadržaje prošli je vikend održana zanimljiva radionica izrade tinkture od koprive, a u planu ih je još nekoliko pod vodstvom prof. Ivice Šnajdera.

A kako bi ostavili svoj trag u pravom smislu riječi, članovi HPD Gojzerice markirat će „Požešku obilaznicu“  na Požeškoj gori. Voditelj ovog projekta je Zdravko Matičević, voditelj Sekcije za održavanje planinarskih putova i markaciste.

- Ako se želite pridružiti istinskim zaljubljenicima u prirodu, možete se učlaniti u naše društvo. Godišnja članarina je 100 kuna, a za djecu i mladež, umirovljenike i nezaposlene je 50 kn. Naime, velika nam je želja animirati mlade da krenu u prirodu pa čak i cijele obitelji. Naš najmlađi član ima samo tri godine. U ožujku organiziramo obiteljski izlet na Požešku goru i prilika je to za sve naše sugrađane da nam se pridruže.  Aktivnosti HPD Gojzerica možete pratiti putem Facebooka – pozvao je Turković.

   

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.