„Hodanjem do zdravlja“, javnozdravstvena akcija Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije (FOTO)

Autor: D.K.

POŽEGA – Javnozdravstvenu akciju „Hodanjem do zdravlja“ organizirao je Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije na kojoj su se okupili svi zainteresirani Požežani u požeškoj pješačkoj zoni prilikom koje je bila mogućnost mogućnost, prije polaska na šetnju ulicama grada i po šetnici uz Orljavu, mjerenja krvnog tlaka, obujma i tjelesne mase. Građani su imali prigodu i razgovarati sa sa studentima medicine na završnoj godini studija od kojih su mogli dobiti korisne savjete i upute kako i na koji način živjeti zdravo.

Jelena Fuček voditeljica Udruge Zdravi život

Organizaciju akcije pomogli su Medicinski fakultet u Zagrebu i Udruga Zdravi život iz Požega koji već duži niz godina njeguju suradnju

– Pokrenuli smo ovaj projekt da bi potaknuli građane na šetnju. Uključili smo i školsku djecu pa tako svakog mjeseca organiziramo rekreacijske šetnje, a svake srijede već 6 mjeseci ovdje ispred zgrade suda krećemo u poslijepodnevno šetanje. Pozivamo ih da se kreću i tako zdravije žive, da učine nešto za sebe i svoje tijelo – rekla je Jelena Fuček voditeljica Udruge Zdravi život.

Travanj i svibanj se u Republici Hrvatskoj obilježavaju kao mjeseci preventive, a naglasak je na tjelesnoj aktivnosti i pravilnoj prehrani. „Hodanjem do zdravlja“ je ujedno dio Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ kojom se želi potaknuti sugrađane na uključivanje u najjednostavniju od svih tjelesnu aktivnost – šetnju.

dr. Jasminka Kovačević, voditeljica Javnog zdravstva u Zavodu

– Naglasak smo stavili na povišeni krvni tlak i upozorenje svima na povećanu konzumaciju soli. Treba smanjiti unos soli, ne dosoljavati hranu, što manje konzumirati industrijski prerađene hrane, pekarskih proizvoda te tako postići rezultat o unosu samo do 5 grama soli dnevno u svoj organizam. Tako smanjujemo tlak, a danas dijelimo i građanima vrećice s pet grama soli da zorno vide koliko je to soli koju smiju konzumirati, uz napomenu da toliko soli već konzumiraju kroz hranu koju jedu u danu – naglasila je dr. Jasminka Kovačević, voditeljica Javnog zdravstva u Zavodu koja je naglasila kako su u samo nekoliko akcija obradili preko 700 građana starije životne dobi, te da njih preko 70% ima probleme s povišenim krvnim tlakom i uz to povećanu tjelesnu težinu.

Dinko Šalinović, student 6. godine na medicini

Već niz godina u Požegu dolaze studenti medicine i to oni koji nastavu pohađaju na engleskom jeziku jer ih ima iz cijelog svijeta, od Njemačke, Francuske, Kanade a pomažu u provođenju javnozdravstvenim akcijama.

– Evo ovdje mjerimo tlak i radimo analizu tjelesne težine za građane, te im savjetujemo da promijene način života. Volimo doći ovdje jer nam je lijepo, smješteni smo u Velikoj – rekao nam je Dinko Šalinović, student 6. godine na medicini koji je rođen u Zagrebu, a inače živi u Njemačkoj.

Više iz kategorije