Hoće li školska zgrada u Orljavcu promijeniti namjenu?

Autor: D.K.

DSC_0704 (Small)ORLJAVAC – Već se duže vrijeme razgovara i razmišlja što napraviti sa zgradom nekadašnje škole u Orljavcu u kojoj je do ratnih godina svaka učionica bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Ratne su godine učinile svoje, škola je izgubila svoj smisao, funkciju i namjenu koju prema svemu sudeći nikada više neće imati. Prema sadašnjoj situaciji nikada više u toj zgradi neće biti odgoja i obrazovanja školaraca iz razloga jer nema više toliko niti stanovnika a samim time i djece u tom kraju da bi kao takva zgrada mogla biti u funkciji za koju je, u davnim godinama, izgrađena.

U danima ratnog vihora, više godina, u zgradi nekadašnje škole bile su smještene brojne jedinice Hrvatske vojske koje su tamo boravile dok je za to bila potreba. Njihovim odlaskom zgrada kao da počela odlaziti u zaborav i sjećanja onih koji su za tu zgradu bili vezani i koji su u njoj proveli lijepe i ugodne školske dane.

Ovih se dana intenzivno, i po ne znamo koji put, počelo “glasno” razmišljati i razgovarati kako bi ta zgrada mogla dobiti novi sjaj na što stanovnici tog mjesta negoduju i kao jedno od rješenja ne prihvaćaju.

Zainteresiranost za uređenje zgrade u svom pismu namjere, koje je upućeno Općini Brestovac,  iskazala je Udruga PET PLUS koja bi sa svojim partnerom Zadrugom PET PLUS obnovila i stavila u funkciju nekada reprezentativnu zgradu, koja je danas u veoma lošem stanju.

Udruga PET PLUS je neprofitna organizacija osnovana 1999. godine sa sjedištem u Zagrebu koja ima svoju Podružnicu na području općine Brestovac pri kojoj djeluje Stambena zajednica za resocijalizaciju liječenih ovisnika. Udruga je ponosna na brojne projekte koji su završili uspješno pa su i iz tog razloga u dubokom uvjerenju da bi njihov eventualni projekt u Orljavcu bio uspješan i koristan kako za njih tako i za stanovnike tog kraja. Udruga ima iskustva kako pridobiti određena sredstva od fondova i svih drugih institucija što bi im svakako pomoglo i za dobivanje sredstava za uređenje zgrade nekadašnje škole u Orljavcu.

Zbog specifičnosti i posebnosti Udruge PET PLUS kojom se ona bavi nisu naišli na “plodno tlo” kod mještana Orljavca. Ili zbog nedovoljnih informacija ili nekog drugog razloga stanovnici nikako ne prihvaćaju model koji se predlaže što su i javno izrekli na Zboru građana koji je bio organiziran na kojem su uz predstavnike općine Brestovac bili nazočni i predstavnici Udruge. Zbog takvog pristupa stanovnika Orljavca iz Udruge PET PLUS pozvali su na razum kako njihova odluka ne bi bila zbog nekih predrasuda.

Općina Brestovac je inače do sada pokušavala iznaći i neka druga rješenja vezana za stavljanje u funkciju nekadašnje zgrade škole a uspjela je samo u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i pokretanju legalizacije. Bile su ozbiljne namjere što su i mještani prihvatili da se ide u uređenje i adaptaciju zgrade kako bi se ista uredila za starački dom. U tom pravcu su i zatražena sredstva putem raspisanih natječaja u Ministarstvu regionalnog razvoja na kojem se sa predloženim projektu nije prošlo iz razloga jer je vrednovanje projekta vršeno bodovanjem i propisanom ocjenjivačkom kriteriju što općina Brestovac nije ispunila prema zadanim i traženim kriterijima.

Za sada je prema svemu sudeći ponovno sve na početku što nikako nije dobro niti za jednu interesnu stranu. Zgrada propada, svakim se danom sve više uništava a “zub vremena” također čini svoje. U kojem će se pravcu odvijati daljnja situacija i kakvu će sudbinu doživjeti nekadašnja “orljavačka ljepotica” ostaje nam svima za vidjeti.

O današnjem izgledu i prizoru zgrade i njenog okoliša slike sve govore.

 

Više iz kategorije