Groznica Zapadnog Nila i u Požeštini: Jedna osoba zaražena, troje ih čeka nalaze

POŽEGA/ZAGREB – Broj zaraženih groznicom Zapadnog Nila raste – informacija je iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Zaraza groznicom Zapadnog Nila nije zaobišla niti Požeštinu. Prema riječima prim. mr. sc. Zdravka Andrića, voditelja Odjela infektologije kod jednog je pacijenta utvrđena ta bolest. Prim. Andrić ističe da postoje sumnje kod još tri pacijenta za koje čekaju nalazi kako bi se zaraza potvrdila. Svi ti pacijenti nalaze se na Odjelu infektologije Opće županijske bolnice Požega i pod stalnim su nadzorom liječnika – specijalista.

Jedna zaražena osoba kojoj je potvrđena bolest povezuje se s čaglinskim krajem, kao i jedna za koju se sumnja na tu zarazu. 

Najveći broj zaraženih do sada je iz Sjeverne Hrvatske,  Zagreba, Čakovca, Varaždina i Koprivnice, a zabilježeni su slučajevi i u slavonskim županijama i to Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj. Bolest se ne može prenijeti ljudskim kontaktom. Prenose je zaraženi komarci, a mogući put zaraze je i transfuzija krvi.

Kod većine zaraženih ljudi uopće nema nikakvih simptoma. Oko 20 posto zaraženih razvije nespecifičnu bolest s povišenom temperaturom koja sliči na gripu. Samo manje od jedan posto zaraženih razvije neuroinvazivnu bolest, što se očituje ili upalom mozga ili upalom moždanih ovojnica ili paralizama i to je taj teški oblik bolesti koji se prepoznaje.

Poznato je da najviše obolijevaju starije osobe, nešto češće muškarci nego žene, te oni koji imaju kronične bolesti, šećerne bolesti ili bolesti imunološkog sustava, pa čak i s povišenim krvnim tlakom. Zbog čega baš oni, nema objašnjenja.

Ako nema komaraca, nema prijenosa bolesti. Ne može se iskorijeniti komarce. Na vodenim površinama kao što su močvare i jezera stalno su prisutni. Ali svatko u svojoj okućnici može spriječiti množenje komaraca tako da ne ostavlja vodu da stoji, da se oni mogu razmnožavati. Vjerojatno bi tijekom rujna moglo biti još prijava oboljelih, a onda bi se to u listopadu postupno trebalo smanjivati.

Liječnici građanima poručuju da nema mjesta za paniku jer se, barem za sada, ne radi o epidemiji velikih razmjera. U našoj zemlji do sada su im dojavljena nešto više od 30-ak slučajeva oboljenja.

0 Comment