Grličanje – Kapela sv. Blaža Bešinci /FOTO/

Autor: D.M.

Isti dan slavlje u Dubrovniku i Bešincima podno Papuka. Za razliku od Dubrovčana koji glamurozno najavljuju početak ovogodišnje turističke sezone feštom sv. Vlaha, mještani Bešinaca grličanjem mole zagovor svog nebeskog zaštitnika sv. Blaža, skromno i dostojanstveno, bez kamera i novinara kako to čine od pamtivijeka. U Dubrovniku se posjetitelji broje u tisućama a u Bešincima u srcu Slavonije jedva pedesetak duša. Slavonci mole istinski.

Pred trošnom kapelicom, misno slavlje je predvodio Mario Rašić, župnik Župe Kaptol, te istakao da je sv. Blaž spoznao istinu i poticaje Duha Svetog koje je prenosio drugima što ga je stajalo mučeničke smrti. Njegov krvnik je zaboravljen, a sv. Blaža štuju i zagovor traže brojni vjernici. Bio je liječnik koji je iz grla izvadio riblju kost i spasio dječarca, zaštitnik bolesnika, a posebno grla. Tako je na kraju obavljen obred grličanja što je s ukrižene dvije svijeće obavio župnik Rašić.
Na slavlju su pored domaćih i vjernici iz susjednih naselja . Tu je i četveromjesečna Dora koju je majka Marija udana Tomić u Sulkovce, dovela na izvore svojih korijena.

(D.M.)

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek