Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

GRANIČARSKO ŠOKAČKO SIJELO U ZAGRAĐU: Tamburaši Satir počastili županicu Jozić Bećarcem, a šarenilo ljepote nošnji i pjesme razveselilo posjetitelje

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: D. Mirković

Bože mili koje milo lice, to je lice naše županice – stihovi su popularnog Bećarca, kojega je prepoznao i zaštitio UNESCO, a tamburaši Satir iz Davora su ih smislili upravo na Graničarskom šokačkom sijelu u Zagrađu u čast požeške županice Antonije Jozić koja je nazočila toj priredbi zahvalivši se Satiru na tom novitetu. Uz nju su bili pleternička gradonačelnica Marija Šarić sa zamjenikom Domagojem Katićem, kaptolački načelnik Mile Pavičić i drugi gosti sa  više od 200 posjetitelja.


Tradiciju ove lijepe zavičajno-običajne priredbe nastavlja Svečana dvorana Provansa u Zagrađu čiji je vlasnik Igor Ančurovski pozdravio sudionike zaželjevši dobru zabavu ističući da je nakon svih nameta i glazbenih pravaca potrebno imati i večer sa  šokačkim običajima i pjesmama kako bi se svi proveselili.


Ugođaju su doprinijeli brojni parovi iz ovog kraja uključujući i folkloraše koji su za ovu prigodu odjenuli narodne nošnje izvadivši ih iz škrinja i ormara pokazujući ih tako ljubiteljima starina i baštine graničarskog kraja.


Vratimo se bećarcima koje je Satir za ovu prigodu smislio. U Zagrađu u tom lipom selu, lipo biti na Šokačkom sijelu ili U 'vom kolu ima jedna snaša koja svoje guzove zanaša! Sve je to narodno blago kako bi rekao pokojni Kićo Slabinac, a u ovom kraju ga dosljedno čuvaju prenoseći na nove generacije čemu doprinosi i Muzej bećarca u Pleternici.


A uz Satir nastupila je i vrsna pjevačica slavonskih pjesama Marija Pavković popularna Snaša, tako da je dobrih i veselih pjesama uz tambure Satira bilo napretek do kasnih noćnih sati uz mnogo plesa i Tarabana kojega graničari rado zaigraju.


Osoblje Provanse bilo je na visini zadatka, pripremili su obilnu slavonsku večeru, te tombolu sa vrijednim zgodicima za posjetitelje Graničarskog šokačkog sijela. Tako su mnogi zaželjeli da čim prije dođe i slijedeća ovaka priredba.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.