Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Gradu Kutjevu odobreno bespovratnih pola milijuna kuna za tri projekta prekogranične suradnje

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Gradu Kutjevu odobreno bespovratnih pola milijuna kuna za tri projekta prekogranične suradnje Požega.eu | Gradu Kutjevu odobreno bespovratnih pola milijuna kuna za tri projekta prekogranične suradnje

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PROREDNa Plitvičkim jezerima održano je svečano uručivanje 45 ugovora o financiranju u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

U cilju jačanja položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je pokrenulo ˝Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine˝ s iznosom financiranja od 9,1 milijuna kuna za 2022. godinu.

Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i regionalne razine i predstavlja podršku u unaprjeđenju kulturne, društvene, javne, komunalne, socijalne i okolišne infrastrukture. Program pridonosi potpori Hrvatima u Bosni i Hercegovini i osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske, njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i njihov gospodarski oporavak. Doprinosi stvaranju preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda i održivom razvoju u pograničnom području te podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.

˝To vam je znak da prekogranična partnerstva možete produbljivati i raditi na novim projektima, posebno za depopulirane prostore uz granicu, za Hrvate u Hrvatskoj i Hrvate izvan Hrvatske, jer svi smo mi dio jednog jedinstvenog i nedjeljivog naroda. Velik odaziv je bio na ovom pozivu, no to je zapravo pokazatelj da postoji snažna volja za Vašom međusobnom suradnjom, umrežavanjem i razvijanjem različitih aktivnosti. U proračunu za 2023. godinu, slijedom sada ovih iskustava iz ovog našeg prvog poziva, povećali smo iznos sredstava i planirano je 17 milijuna kuna za sljedeću godinu“, istaknula je ministrica Tramišak.

Od 45 odobrenih projekata tri su sa područja Grada Kutjeva u vrijednosti 500.000,00 tisuća kuna.

Na svečanom uručivanju nazočili su korisnici ugovora privremena pročelnica, savjetnica za projekte, gospodarstvo, nabavu i društvene djelatnosti Grada Kutjeva Ana Galić i načelnik Općine Čitluk Marin Radišić za projekt ˝Igrom od Kutjeva do Čitluka˝  financiran je u iznosu 200.000,00 kuna,  župnik iz Kutjeva Ivan Štivičić i župnik iz Foče Dalibor Stjepanović za projekt ˝Unutarnje uređenje Župne Crkve Srca Marijina u Foči i opremanje multimedijom župne dvorane Župe Rođenja BDM u Kutjevu˝  financiran je u iznosu 150.000,00 kuna, direktorica Razvojne agencije Grada Kutjeva Suzana Hora i župnik iz Kreševa fra Josip Tomas za projekt ˝Suradnja Grada Kutjeva i Franjevačkog samostana sv. Katarine Kreševo˝ financiran je u iznosu 150.000,00 kuna.

Odobrenim projektima će se realizirati prekogranična suradnja između Grada Kutjeva i Bosne i Hercegovine. Cilj je unapređenje kvalitete života lokalne zajednice i prekogranična povezanost.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.