Gradonačelnik Puljašić: 2027. godina bit će godina kada ćemo pričati priču koja traje 800 godina

Autor: BST

U Gradskom muzeju Požega danas je predstavljena predstojeća izložba umjetničkih fotografija Janka Belaja radnog naslova „Rudine – gledaj Požegu – 790 godina“ i projekt priprema obilježavanja 800. obljetnice prvog pisanog spomena grada Požege. Iako je do ove izuzetne godišnjice vrijeme od deset godina, to nije daleko za osmišljeni projekt u koji kako je rekao gradonačelnik Darko Puljašić, trebaju biti uključeni svi kako bismo najbolje pripremili i prezentirali svoj grad.

-Požega ove godine obilježava visoku 790. obljetnicu prvog pisanog spomena grada, i to je razlog autorskoj izložbi Janka Belaja, koja će posjetitljeima ponuditi svoje programe, od radionice, razne hepeninge do promocije vrlo, vrlo interesantnog kalendara za 2018. pa do 2027. , dakle kalendara koji će sadržavati 10 godina. Zapravo, cijela ta priča je početak vrlo pomno osmišljene desetogodišnje pripreme obilježavanja osam stotina grada – najavila je Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja.

-Danas već osmišljavamo strategiju i pripremamo se, a pozivamo i naše sugrađane da se pridruže, kako bi to bila godina Požege, godina kada će cijela Hrvatska dolaziti k nama i gdje ćemo moći pričati priču koja traje 800 godina. Vrlo malo gradova u Hrvatskoj može se podičiti s tako bogatom poviješću – rekao je gradonačelnik Puljašić uz poziv da ne samo Muzej, kazalište, knjižnica, Turistička zajednica, Grad Požega,  već i svi umjetnici koji žive i rade u ovom gradu, svi Požežani i Požežanke budu uključeni i da sudjeluju u kreiranju načina na koji ćemo svoj grad ovih deset godina pripremati.

O izložbi umjetničkih fotografija govorio je autor Janko Belaj, rekavši kako je ovaj projekt na tragu njegovih ranijih projekata,  izložbe o šeširu i izložbe o Kosturku.  – Izabrali smo da rudinske glave, koje su neprikosnoveni kraljevi kulturne baštine, arheološke, povijesne i umjetničke i požeškog kraja, koje pričaju priču, a ja ih pri tom portretiram. Možemo ih gledati kao glumce u kazalištu i mene kao dokumentarista te predstave. U prvom snimanju obilazio sam grad samostalno, tražeći široke kadrove, a u drugom snimanju koje ću završiti u idućih mjesec dana ići ćemo na detalje i više se posvetiti životu građana – rekao je Belaj, uz nadu da će požeški fotografi nastaviti to za idućih deset godina, kako bi za 800. obljetnicu na izložbi bili domaći autori. Izložba će biti otvorena za rođendan muzeja i trajat će mjesec i pol, a cijelo vrijeme posjetiteljima će biti ponuđen niz popratnih sadržaja  s interaktivnim pristupom.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot