Gradonačelnik Neferović svojom odlukom kažnjava invalide?

Autor: DK

POŽEGA – Odluka o ukidanju dosadašnjih prava koja su imale osobe s invaliditetom pri korištenju povlaštenih parkirnih karata nailazi na mnoge osude iz razloga jer je donesena bez dovoljno argumenata a predlagatelj je, Služba za naplatu parkiranja, paušalnim ocjenama i neargumentiranim činjenicama, povrijedio mnoge korisnike kojima je to možda jedina privilegija koju uživaju.

Podsjetimo, od 2006. godine, do ovih dana, osobe s invaliditetom imale su mogućnost kupovine povlaštene parkirne karte koju su kao godišnju plaćali 100 kuna. Novom Odlukom gradonačelnika Požege Vedrana Neferovića, o kojoj svi javno govore, koja je donesena a nije još nigdje službeno objavljena, takva se mogućnost ukida i uvodi se novi  način plaćanja na način da će invalidi u buduće plaćati 50 kuna mjesečno povlaštenu mjesečnu parkirnu kartu na području grada Požege. To je gotovo 500% povećanje i udar na one civilne invalidne skupine,  koje i nemaju mirovine niti za dostatne svakodnevne potrebe.

Iz kojeg se razloga gradonačelnik Požege odlučio na takvu odluku za sada ostaje nepoznanica. Kako je jučer na konferenciji za novinare rekao ta odluka je konačna i neće se mijenjati. Obrazloženja i analize koje su mu dostavljene prema ocjeni mnogih nisu opravdana niti dostatna da bi mogao donijeti takvu izričitu odluku jer nije učinjeno dovoljno kako bi se utvrdilo stvarno stanje korištenja povlaštenih parkirnih karata. Ono što je navedeno paušalne su ocjene sa pretpostavkama o čemu se prije donošenja nije razgovarao s niti jednom udrugom čiji su članovi bili korisnici tih povlastica.

Vezano za navedeno pitali smo i bivšeg gradonačelnika Požege Zdravka Ronka, za vrijeme čijeg mandata je donesena odluka o načinu određenih povlastica za tu ranjivu skupinu građana.

 -Stvar je u empatiji. Za svojom ekipom imao sam osjećaj za stare, bolesne, invalide i sve koji su u potrebi. Ako 80-postotni invalidi imaju, a i trebaju imati besplatno parkiranje u gradu onda i oni ispod 80% trebaju imati i povlašteno parkiranje. Odlučili smo još prije 10 godina da to bude 100 kuna godišnje. Tko misli da to nije dobro neka uđe u kožu naših invalidnih sugrađana. Toliko o tome. Također za primijetiti je da sam proteklih mjeseci izlobirao i 2 miliona kuna u Zagrebu i početkom ove godine poklonio našim bolesnicima oko 300 parkirališnih mjesta kraj Županijske opće bolnice u Požegi uz uvjet da je parkiranje besplatno. Znam da bi ova bešćutna gradska vlast vrlo rado i tu naplaćivala parkiranje, ali NO PASARAN! – rekao nam je Zdravko Ronko.

Prema informacijama koje smo dobili od čelnika udruga čije je članove i invalide o drastičnoj visini parkirnih karata najviše pogodila do sastanka na tu temu još uvijek nije došlo s gradonačelnikom Neferovićem. Hoće li se uspjeti naredni tjedan sastati i uspjeti nešto odgovoriti ostaje nam za vidjeti. U razgovoru smo od njih doznali da su grad Požega i nadležne službe za parkiranje trebale poduzeti određene radnje ako su utvrdili da netko koristi povlasticu a da na to nema pravo. takav je slučaj trebao biti prijavljen nadležnim institucijama rekao nam je naš sugovornik, a ne da se generalno si mi invalidi kažnjavamo. Takve zloupotrebe trebalo je, ako ih uopće i ima, prije spriječiti.

I dalje ostaje nepoznanica da li je dovoljno izraditi “nekakva dva istraživanja” u vremenskom periodu po sedam dana i na temelju tih istraživanja nešto zaključiti te da se može tvrditi da netko nema pravo nešto koristiti. Mogl bi se postaviti i pitanje da li je Služba za naplatu parkiranja mjerodavna nešto predlagati i davati nekakve ocjene ili su trebali to raditi specijalizirani timovi u donošenju ovakve kompleksne odluke.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: