Gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir nije više najmlađi u Hrvatskoj, sad je to prvi čovjek Hrvatske Kostajnice

Autor: DK

KUTJEVO / HRVATSKA KOSTAJNICA – Protekli lokalni izbori donijeli su mnoge promjene, tako i sjedište ureda najmlađeg gradonačelnika u Hrvatskoj. Do tada je najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj bio kutjevački Josip Budimir, danas 29-ogodišnji magistar ekonomije, HDZ-ovac, od kojeg je tu titulu najmlađeg preuzeo 28-ogodišnji Dalibor Bišćan novoizabrani gradonačelnik Hrvatske Kostajnice također iz redova HDZ-a.

Dalibor Bišćan novoizabrani gradonačelnik Hrvatske Kostajnice

 Bilo kako bilo Josip Budimir ostat će s titulom najmlađeg jer je sa samo 26 godina 2014. godine postao gradonačelnikom, tada student, sveučilišni prvostupnik Ekonomskog fakulteta u Osijeku dok je njegov kolega Dalibor Bišćan koji je trenutno najmlađi gradonačelnik u RH u gradonačelničku fotelju sjeo sa 28 godina.

Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva, fotografija iz 2014.

Mnogi su sumnjali u sposobnost Budimira kada je dobio povjerenje građana i preuzelo čelno mjesto u gradu Kutjevu. Svojom požrtvovnošću i prije svega odgovornim radom on je svima dokazao upravo suprotno, da je sposoban i uspješan unatoč mladolikom i dječačkom licu, te izgledu. Nesporna je činjenica da je grad Kutjevo uz pomoć svojih najbližih suradnika, prvenstveno misleći na njegovog zamjenika Ivicu Malnara, izvukao iz ogromnih financijskih dubioza koje su bile višemilijunske. Nikako se ne smije zanemariti da je na zdravije temelje postavio Turističku zajednicu grada Kutjeva koja je bila duže vrijeme blokirana što je stvaralo veliku prepreku u brojnim aktivnostima i privlačenju različitih sredstava koja su se mogla dobiti preko EU fondova.

Očekivanja su da će Josip Budimir u novom četverogodišnjem mandatu još uspješnije i odgovornije voditi grad Kutjevo jer ipak bogatiji je kako političkim tako i drugim iskustvom u vođenju jedinice lokalne samouprave. Svoje mladenačko iskustvo moći će prenijeti i svom stranačkom kolegi, novom gradonačelniku Hrvatske Kostajnice Daliboru Bišćanu, naravno ako on to od Budimira bude zatražio. Oni su ipak generacija, razlika u godinama samo je jedna.

U svakom slučaju velika poveznica Budimir i Bišćana je i ta da su obojica dolaskom na vlast zatekli ogromna dugovanja i grad pred blokadom čime su se kao mladi gradonačelnici, neisukusni na tim funkcijama, suočili s jednom od težih situacija. Kako je trebalo puno domišljatosti i mudrosti Budimiru isto će to trebati i Bišćanu. Kutjevački primjer pokazuje da izlaza ima i da se uz predan rad i odgovorno ponašanje prema proračunskim sredstvima rješenje uvijek pronađe.

Stara kineska poslovica kaže „Čovjek i pas znaju više nego sam čovjek“. Možda bi se u ovom i brojnim drugima slučajevima ta poslovica mogla korisno upotrijebiti jer stari ljudi kažu da se pametan čovjek uči na tuđim greškama, a budala na svojim. Zar je sramota pitati drugoga i koristiti njegova dobra iskustva.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: