GRAD U PJESMAMA: Požegu je mnogo autora opjevalo desetak puta

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Poznata po svojim dugogodišnjim festivalima na kojima je stvoreno i izvedeno na stotine novih pjesama Požega je opjevana dosta puta, a toga su se posla latili brojni autori. O gradu Požegi napisano je unazad pedesetak godina više pjesama, no ima i onih starijeg datuma koje su nastale u narodu kao što je primjerice malo poznata „Kraj Požege rasla Kata mala“ nastala je vjerojatno u prvom dijelu prošlog stoljeća.

  Jedna od zasigurno najstarijih je tradicionalna pjesma „U Požegi na Orljavi“ za koju su aranžman napisali Julije Njikoš i Božo Potočnik, a izveo je Tamburaški orkestar i zbor učenika Centra za obrazovanje „Zvonko Brkić“ iz Požege. Tradicionalna je i pjesma „Pod Požegom zelena livada“ snimljena 1992. godine po aranžmanu Zorana Jakunića. Tijekom ranijih desetljeća datiraju pjesme „Oj Požego grade od starine“(glazba i aranžman Ljubo Kuntarić,tekst Dragutin Pavličević),“Reci mi Požego“ istih autora, te „Oj Požego“ koji je uglazbio i aranžirao rođeni Požežanin Ljubo Kuntarić na stihove Željka Muljevića.

Slaveći 750 godina postojanja grada 1977. godine na ondašnjem muzičkom festivalu „Slavonija“ Ana Štefok je izvela pjesmu „Oj dolino od staroga zlata“.

Među skladbama novijeg datuma su „Požego ljubavi moja“(glazba Edi Matei, tekst  Gordana Matei) i „Na kolodvoru u Požegi“ za koju je tekst i glazbu napisao Antonio Berač, te aranžman Krunoslav Dražić i Željko Bošković, a pretpostavlja se da je izvedena na Dječjem festivalu „Cvjetići glazbe“ u Pleternici. Virovitičanin Drago Pecek napisao je tekst i glazbu za pjesmu „Požego slavonski grade“, a izveo ju je TS „Triola“ iz Osijeka 2005. godine na „Zlatnim žicama Slavonije“, a „Šarmeri“ iz Zagreba godinu dana iza toga na istoj priredbi izveli su pjesmu „Požego grade“ koju je napisao Milodar Subotić.

Dvije najpoznatije i najpopularnije pjesme o Požegi su „Požegi“ koju je na tekst Ane Neferović uglazbio Krunoslav Dražić, a otpjevala je Ana Baketarić, te „Oj Požego“(kompletan autor je Veljko Valentin Škorvaga), a pjevali su i svirali požeški tamburaši „Zlatna dolina“. O ovom drevnom gradu ima još skladbi što ćemo pokušati istražiti u vremenu koje je pred nama.

/Foto: Arhiva, pozega.eu/

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88