Požega.eu

Grad Požega nastavlja sufinancirati troškove sterilizacije i kastracije kućnih ljubimaca

PRIJE 2 GODINE
POZEGA.HR

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Grad Požega nastavlja sufinancirati troškove sterilizacije i kastracije kućnih ljubimaca Požega.eu | Grad Požega nastavlja sufinancirati troškove sterilizacije i kastracije kućnih ljubimaca

PRIJE 2 GODINE
POZEGA.HR

U svrhu zaštite zdravlja i dobrobiti životinja kao i osiguranja učinkovite skrbi za napuštene životinje, Grad Požega nastavio je program sufinanciranja sterilizacije i kastracije pasa i mačaka i označavanja pasa mikročipom. Prema informacijama koje nam je ustupila Veterinarska stanica Požega kao partner na ovome projektu, od 1. siječnja do 30. studenog ove godine u akciju se uključio velik broj vlasnika kućnih ljubimaca koji su iskoristili mogućnost kastracije i sterilizacije pasa i mačaka. Točnije, uslugu sterilizacije ženke psa zatražilo je 50 vlasnika, kastraciju muškog psa njih 36, sterilizaciju mačke čak 142 vlasnika, kastraciju mačke njih 51, dok je svoje životinje mikročipom označio 131 vlasnik. Do sada je u tu svrhu od predviđenih 70 tisuća kuna utrošeno 60.290,00 kune. U 2022. godini u proračunu Grada Požege za tu je svrhu opet predviđeno 70 tisuća kuna.

Kastracija pasa i mačaka je najsigurniji način na koji vlasnici kućnih ljubimaca mogu spriječiti neželjeno parenje svojih ljubimaca i na taj način izbjeći probleme koji nastanu kad se dogodi neplanirano i neželjeno potomstvo kojem treba naći novi dom. Time se sprječava ne samo nekontrolirano povećanje populacije kućnih životinja koje je iznimno teško udomiti nego i psihička patnja životinje, odnosno njezina depresija, agresivnost prema drugim životinjama i bježanje od kuće kako bi zadovoljila svoje nagone. Odbačene nekastrirane životinje osuđene su na lutanje, glad, žeđ te izloženost svim vremenskim neprilikama, bolestima i smrti od naleta vozila, trovanja, lovaca ili iživljavanja psihopatski nastrojenih pojedinaca.



Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.