Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

GRAD PLETERNICA: Inicijalni sastanak u povodu 50. obljetnice svećenstva župnika Antuna Ćorkovića

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: I. Tomić / Grad Pleternica
FOTO: grad Pleternica

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | GRAD PLETERNICA: Inicijalni sastanak u povodu 50. obljetnice svećenstva župnika Antuna Ćorkovića Požega.eu | GRAD PLETERNICA: Inicijalni sastanak u povodu 50. obljetnice svećenstva župnika Antuna Ćorkovića

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: I. Tomić / Grad Pleternica
FOTO: grad Pleternica

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Obilježavanjem obljetnica, podsjećajući se na velike događaje u životu, slavimo vjernost koja je najsvjetliji dar ljudske duše, a ove godine slavimo vjernost koja već 50 godina ustraje u svojem svećeničkom pozivu, ali i vjernost koja je već 30 godina posvećena pleterničkoj župi, od  njenog župnika i rektora svetišta Gospe od Suza Antuna Ćorkovića.
Zahvalni na župnikovoj posvećenosti pleterničkom narodu, održan je prvi koordinacijski sastanak u gradskoj upravi Grada Pleternice na kojemu su sudjelovali županica Antonija Jozić, gradonačelnica Marija Šarić, zamjenik gradonačelnica Domagoj Katić te slavljenik – župnik Antun Ćorković.
Zahvalna za župnikovu predanost župi, gradonačelnica Šarić je istaknula kako je vlč. Antun svojim životom i pastoralnim radom u župi ostavljao vidljive tragove svoga djelovanja ne samo u okvirima Crkve nego i u cjelokupnom životu društvene zajednice, osobito kada je riječ o karitativnom radu.
-Svi župljani zasigurno imaju pregršt lijepih uspomena, jer 30 godina posvećenosti ne samo župi nego i Gradu Pleternici te cijelom dekanatu je dug period kroz kojeg su ostvareni brojni susreti. Drago mi je da imamo mogućnost proslaviti ovaj veliki jubilej i vjerujem kako ćemo to učiniti u zajedništvu, isto kao i svih proteklih godina- rekla je gradonačelnica.
Osvrnuvši se na pastoralni rad vlč. Antuna, županica Jozić je posebno istaknula proglašenje Pleternice svetištem Gospe od Suza, prilikom kojeg je u Pleternicu stigao reljef s likom Gospe od Suza koji je donijet iz Siracuse i u koji je ugrađen komadić platna natopljen Gospinim suzama obrisanim s njezina lika 1953. godine.
Davno je bilo 4. kolovoza 1974. godine, kada je mladu misu u Brodskom Drenovcu proslavio vlč. Antun Ćorković. Svećenička služba dalje ga je odvela u manje župe tadašnje Zagrebačke biskupije, nakon kojih 1994. dolazi u Pleternicu gdje ostaje do današnjega dana. Točno 50 godina od mlade mise, 4. kolovoza 2024. godine, vlč. Antun će u Pleternici proslaviti zlatni jubilej, odnosno 50. obljetnicu posvećenosti Kristovoj Crkvi.
Župnik Antun prisjetio se svog dolaska u Pleternicu davne 1994. godine, uoči same Devetnice Gospi od Suza, što tada nije bilo nimalo lako, ali uz Gospin zagovor i Božju pomoć uspio je prevladati sve poteškoće.
-Nema većeg poslanja pod nebom doli svećenstva. Samo nam svećenik u euharistiji može donijeti živog Boga. Mi svećenici smo griješni i slabi ljudi, ali znamo čiji smo znak i u čije ime govorimo i naviještamo mir, radost i istinsku ljubav. Tako ćemo ostati vjerni Isusu Kristu koji i preko nas nastavlja živjeti nudeći spasenje, mir, radost i pomirenje. Po svećenicima, Isus može činiti čuda i liječiti, zato smo pozvani žrtvovati se i moliti za održanje njihovog zvanja-izjavio je župnik Antun Ćorković.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo