Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Grad Kutjevo bio domaćin Smotre starogradskih pjesama i plesova „Na te mislim“ /FOTOGALERIJA/

PRIJE 9 MJESECI
TEKST: I. Tomić / FB
FOTO: I.T./FB

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 9 MJESECI
TEKST: I. Tomić / FB
FOTO: I.T./FB

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Bektež i Grada Kutjeva, u gradskoj kinodvorani održana je druga Smotra starogradskih pjesama i plesova „Na te mislim“.

Pozdravljajući sudionike manifestacije, predsjednik KUD-a Bektež Duško Bijelić napomenuo je kako su starogradske lijepe ljubavne pjesme koje nas vraćaju u ljepotu nekadašnjeg, pomalo zaboravljenog vremena.Savjetnik gradonačelnika grada Kutjeva Ivica Ribičić obratio se prigodnim riječima te poželio nazočnima da se lijepo osjećaju prateći večernji program i uživaju u lijepim starogradskim skladbama.

 

Otvarajući ovu manifestaciju, zamjenik županice Ferdinand Troha je u ime pokrovitelja Požeško-slavonske županije uputio pozdravne riječi.-Nadam se da će popularizacija starogradske glazbe i općenito starogradskog izričaja doći na plodno tlo. Požega i Slavonija imaju tu tradiciju, a ljepota takve glazbe je neponovljiva. Drago mi je vidjeti Kutjevački tamburaški orkestar, a svima vama želim večeras puno veselja -poručio je zamjenik županice.

Voditeljica Smotre starogradskih pjesama i plesova Anita  Katić podsjetila je kako je ova manifestacija dobila naziv po pjesmi „Na te mislim“ mladog pjesnika Vladimira Nikolića koji je svoj životni put skončao u Bektežu u 37. godini života, a pokopan je u susjednom selu Gradištu. Bio je jedan od najboljih pjesnika ondašnjeg mladog naraštaja, osobito kada je riječ o ljubavnoj lirici. KUD Bektež je navedenu pjesmu proglasio himnom ove Smotre te su je članice i članovi nadahnuto izveli na njima svojstven način.

Osim KUD-a Bektež, tijekom večeri zapažen nastup imali su Kutjevački tamburaški orkestar, Plesna udruga „Stari fijaker“ iz Đakova, Folklorni ansambl Požega i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Lisinski“ iz Našica. Svi oni izvodili su poznate starogradske pjesme za srce i dušu, što je bilo popraćeno dugotrajnim pljeskom.

Poznati vinar, ljubitelj poezije i vrsni recitator Marinko Markota iz Pleternice kazivanjem  ljubavnih stihova odlično se uklopio u ovu priredbu te je s izvođačima i publikom podijelio tek mali dio svog bogatog recitatorskog repertoara.

-Kažu da pjesma ima karizmu molitve, a pjesma je uzvišeni jezik. Piti vino, ljubiti poeziju i slušati lijepu pisanu riječ znači umjeti uživati u životu te u svemu što nas okružuje-poručio je M. Markota te recitirao, među ostalim, a na oduševljenje publike, ljubavnu  pjesmu „Drhtaj u nama“ iz stare gimnazijske zbirke „Traženja“. Predstavnicima izvođača podijeljene su zahvalnice i prigodni darovi, a zajednička večera organizirana je u Društvenom domu u Bektežu.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.